Karierno vprašanje: Pri katerem podjetju naj zaprosim za kadrovsko štipendijo?

Najverjetneje se ne bi končalo prav dobro, če bi štipenditorja izbirali samo na podlagi višine mesečnega nakazila.

Objavljeno
19. julij 2017 13.52
Elido Bandelj, Center RS za poklicno izobraževanje
Elido Bandelj, Center RS za poklicno izobraževanje

Pred odločitvijo za kadrovsko štipendijo in za podjetje, od katerega boste štipendijo imeli, je zagotovo treba dobro premisliti, saj to za seboj povleče določene posledice. Zavedati se je treba, da podjetja štipendije podeljujejo, ker si želijo zagotoviti delavce.

Zelo veliko vprašanje je, kako se bi končalo – najverjetneje ne prav dobro –, če bi štipenditorja izbirali samo na podlagi višine mesečnega nakazila. Torej, da bi dali vlogo za štipendijo v neko podjetje samo zato, ker med vsemi ponuja najvišjo štipendijo. Enako velja, če bi izbirali na podlagi tega, kako 'slavno' je podjetje oziroma njegovi zaposleni ali partnerji, s katerimi sodeluje. Pred odločitvijo, kam poslati vlogo, si je tako smiselno zastaviti več vprašanj.

Elido Bandelj Foto: osebni arhiv

1. Ali je poklic, za katerega se boš ali se že izobražuješ, prava izbira?

Če se šele vpisuješ v srednjo šolo ali na študij, najprej dobro razmisli, ali si to delo res želiš opravljati in ali veš dovolj o tem poklicu oziroma študijskem programu, v katerega se vpisuješ. Vpiši se tja, kjer si res želiš uspeti.

2. Natančno preglej vse ponujene kadrovske ali druge štipendije za poklic ali študij, za katerega si se odločil/a.


Zberi vse ponujene kadrovske ali druge štipendije za izbrani poklic oziroma študij, v katerega si se vpisal, in jih razporedi na podlagi meril, ki si jih ti postaviš. Pomisli na uspešnost podjetja, razvojno naravnanost, poslovanje v tujini in doma, oddaljenost od tvojega kraja bivanja, kakšne povezave ima s šolo, v katero se vpisuješ oziroma si vpisan/a. Preveri tudi, kolikšna je višina štipendije, kako so zaposleni zadovoljni z razmerami v podjetju ...

3. Obišči štipenditorja, ki te zanima, in se pogovori o vseh pogojih kadrovske štipendije.

Če želiš odgovore na merila, ki si jih postavil, je najbolje dobiti odgovore pri štipenditorju. Poveži se z njim in se dogovori za obisk z odgovorno osebo v podjetju. V večjih podjetjih so to ponavadi kadrovske službe, v manjših pa lastniki.

Nujno se pozanimaj, kašne bi bile tvoje obveznosti do štipenditorja med šolanjem in po njem. In ne pozabi preveriti, kakšne so možnosti napredovanja in osebnega razvoja v podjetju ter možnosti kasnejšega ali takojšnjega nadaljevanja izobraževanja.

4. Ali si želiš ta poklic opravljati in koliko časa se želim vezati na štipenditorja?

Dobro premisli o vseh pogojih in o tvojih kariernih načrtih. Ali je to podjetje tisto, ki združuje tvoje in njihove interese in boš lahko te svoje interese tudi uresničil/a.

Dobro je, da se v primerih, ko si v dvomu, za pomoč in nasvet obrneš tudi na ljudi, ki jim zaupaš in ti lahko svetujejo. To so na primer starši, svetovalna služba, prijatelji ...

Se je pa treba zavedati, da bo na koncu podjetje, ki razpisuje štipendije, samo izbiralo, komu jih bo podelilo. Torej, koga si v prihodnje želi v podjetju oziroma vidi možnosti sodelovanja z njim. Ko boste izbrali potencialnega štipenditorja, se potrudite, da boste tudi vi naredili dober vtis nanj.