Lina in Luka v neomejenem bazenu talenta

Svoje podjetje Nuuk Digital sta preselila v Manchester, kjer so ugodni pogoji za razvoj posla.
Objavljeno
10. avgust 2018 08.00
Posodobljeno
10. avgust 2018 08.00
Zakonca in podjetnika Lina Gantar Cvikl in Luka Nachbar Cvikl, lastnika podjetja Nuuk Digital, poslujeta v Manchestru, kjer je poslovna klima zelo ugodna. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Kaj pomeni izbirati nove sodelavce, ko imaš na voljo širok bazen talenta, dobro vesta Lina Gantar Cvikl in Luka Nachbar Cvikl, ki sta pred tremi leti še z enim prijateljem v Dublinu ustanovila marketinško podjetje Nuuk Digital. Zdaj ga vodita sama, podjetje, ki zdaj zaposluje šest ljudi, pa sta pred poldrugim letom z Irske preselila v Veliko Britanijo. Razlog? Večje priložnosti za razvoj, kar pomeni tudi ugodnejše poslovanje in večji bazen potencialnega kakovostnega kadra.
 

Največ posla zunaj Evrope


Pri Nuuk Digital pripravljajo in izvajajo marketinške kampanje predvsem za inovativne tehnične izdelke (tj. raznovrstne gedžete), ki prihajajo na trg. Največ strank imajo v Angliji, ZDA, Avstraliji in na Kitajskem. Mrežo si širijo na konferencah po vsem svetu. »Takšnih je pet. Dobro je, da se jih udeležiš. Ko smo imeli prvo stranko za podvodni dron, smo se čudili super ideji. Ko smo prišli na konferenco, pa smo se znašli v hali, polni podvodnih dronov. Drugače je, če stranki pristopiš s takšnim vpogledom. Na teh konferencah jih tudi najlažje pridobimo, saj se tam gibljejo naši partnerji, enake zasedbe, s katerimi sicer sodelujemo po skypu,« je pripovedovala Lina Gantar Cvikl.

Edina celina, na kateri Nuuk Digital še ni bil, je Afrika. Nazadnje so sklepali posle v Šanghaju in Pekingu. »Ko prideš na Kitajsko, vidiš, kaj bo pri nas čez pet let,« je skokovit tehnološki razvoj na kitajskem trgu omenil Luka Nachbar Cvikl. Najmanj poslujejo z Evropejci. Zakaj? »Angleži, Avstralci, Američani in Kitajci pridejo s konkretnim vložkom in vprašajo, kaj lahko s tem naredijo. Ne pričakujejo, da bodo iz 20.000 evrov ustvarili milijon. Evropska mentaliteta pa gre nekako tako: imam 5000 evrov, kako lahko iz tega zneska dobimo dva milijona?« je pojasnil Nachbar Cvikl.
 

Kader poberejo največji


Ker sta bila v Dublinu, kjer je Nuuk Digital posloval do lanskega januarja, omejena pri izbiri kadra in z visokimi stroški, sta se odločila za selitev v Manchester. »V Dublinu vsa velika podjetja poberejo najboljši kader. Tisti, ki so še prosti, pa pričakujejo, da bodo imeli enako plačo kot na Googlu, kar je za mala podjetja težava. Manchester ponuja veliko – ima tri večje univerze, proizvedejo neomejen bazen talenta. V Dublinu je torej malo kadra in veliko uveljavljenih delodajalcev, v Manchestru pa je manj delodajalcev in več kadra,« je poudaril sogovornik, solastnica podjetja pa je dodala, da britanska vlada vlaga v razvoj Manchestra z gradnjo infrastrukture, načrtujejo tudi superhitri vlak med Londonom in Manchestrom, ki naj bi 330 km premagal v 45 minutah, vse to zato, da bi ljudi še bolj privabili v Manchester.

Ob objavi zaposlitvenega oglasa (www.indeed.co.uk) sta v dveh tednih prejela 200 prošenj. Kaj iščeš v takšni količini življenjepisov? »Ključne besede. V oglasu smo natančno opisali, kakšen kader iščemo. Ključne besede v življenjepisu odpirajo vrata v drugi krog. Včasih prepriča tudi oblika – z drugačno, neklasično pokažeš, da imaš občutek za oblikovanje,« sta se strinjala sogovornika. S 40 kandidati sta opravila razgovor po skypu, v zadnjem krogu pa sta jih deset povabila v Manchester in jim zastavila nalogo. »Za izbrano stranko je bilo treba pripraviti projekt. Predstavila sva jim izdelek, ceno, razpoložljiv denar, želje stranke in jih vprašala, kako to prodati, da bo dosežen zastavljen cilj,« je pojasnila Lina, kako sta med desetimi kandidati izbrala štiri nove sodelavce.
 

Potrpežljivost in zaupanje


Kaj pričakujeta od kadra? »Pomembno je, da so pričakovanja realna,« je dejala Lina in priznala, da se je na začetku težko odrekla nekaterim svojim nalogam. A kmalu se je naučila, kako pomembna je potrpežljivost. »Pomembno je zaupanje. Vsak ima svoj način dela, drugim ne vsiljujem mojega, naj poišče svojega,« je poudaril Luka. Od svojih sodelavcev pričakujeta mobilnost, potovanja po svetu (mladim je to zanimivo, saj radi potujejo), predvsem pa, da so vse začrtane naloge opravljene.

»Na začetku sem bila v stresu, ker stvari niso bile narejene, kot bi jih opravila jaz. A če se odločiš, da boš zaposloval sveže diplomante, moraš vzeti v zakup, da na začetku delo ne bo popolno opravljeno, saj potrebujejo izkušnje. Učijo se, napredujejo, se karierno razvijajo, kar jim veliko pomeni,« je razkrila Lina.

Delovni čas pri Nuuk Digital naj bi bil od 9. do 17. ure, a se bolj kot tem številkam na papirju prilagajajo strankam, veliko jih namreč živi v drugem časovnem pasu in so sestanki lahko tudi pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj. Nikomur ne gledajo pod prste, koliko ur dela, zanima jih le opravljeno delo. Vsako sredo pride na spored tudi delo od doma. Vikendi so prosti. »Če pa je treba narediti kaj nujnega, to nalogo opravim jaz. Ne pričakujem, da jo bo v prostem času opravil kdo drug. Lahko pa jo, če sam tako želi,« je Gantar Cviklova še razkrila pravila v podjetju, v katerem je povprečna starost 25 let.