Jazbec sporazumno iz SDH, umik predloga menjave nadzornikov

Želi si, da SDH uspe zagotoviti, da politika in zasebni interesi ne bodo prevladovali v Luki. Umaknjen predlog menjave nadzornikov.

Objavljeno
01. julij 2016 14.44
Marko Jazbec, SDH
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Predsednik uprave SDH Marko Jazbec se bo z nadzornim svetom SDH dogovoril za sporazumni odhod s položaja.

»Poudarjam, da je bila odločitev o zamenjavi treh nadzornikov Luke Koper sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi NS SDH. Vendar pa sem se ob vsem tem dogajanju in današnjih blokadah delovanja Luke Koper odločil, da se bom z NS SDH dogovoril za sporazumen odhod iz uprave SDH. Gre za načelnost in zvestobo vrednotam, v katere trdno verjamem in na podlagi katerih delujem. Verjamem in upam v to, da bo tistemu, ki bo vodil SDH, uspelo te vrednote uveljavljati še naprej. Pri tem si želim, da bo SDH uspelo zagotoviti, da politika in zasebni interesi ne bodo prevladovali v Luki Koper,« je v izjavi sporočil Jazbec.

Na podlagi navedene izjave bo SDH o nadaljnjih korakih glede prihodnjega vodenja družbe SDH obvestil javnost. Zaradi Jazbečeve odločitve se bo v ponedeljek, 4. julija, sestal nadzorni svet SDH, ki »bo obravnaval navedeno situacijo in sprejel ustrezne ukrepe iz svojih pristojnosti s ciljem zagotovitve nemotenega delovanja SDH v prihodnje«, so sporočili iz SDH.

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič je zaradi odstopa Marka Jazbeca razočaran. Kot je dejal za Radio Slovenija in Finance, Jazbečeve poteze ne razume.

Kaj se je dogajalo danes v koprskem pristanišču, lahko preberete TUKAJ.

SDH je z dnevnega reda današnje skupščine Luke Koper umaknil predlog za menjavo nadzornikov. Skupščina je začela z zamudo.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić (desno) ob prihodu na skupščino. Foto: Tomi Lombar/Delo

SDH je v umaknjenem predlogu predlagal odpoklic predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc ter članov Elen Twrdy in Andreja Šercerja, na njihovo mesto pa bi imenovali Rajka Reška, Klemna Boštjančiča in Andraža Lipolta.

Delničarji so na skupščini sprejeli nasprotni predlog SDH o izplačilu 1,13 evra dividende na delnico in podali razrešnico upravi in nadzornikom za lansko leto.

Mramorjevo ministrstvo obžaluje odstop Jazbeca

Iz ministrstva za finance so sporočili, da je nemoteno delovanje SDH je ključnega pomena za učinkovito upravljanje obsežnega državnega premoženja. Ministrstvo zato obžaluje odstop predsednika uprave Marka Jazbeca. Od nadzornega sveta SDH pričakuje, da bo zagotovil nemoteno delovanje upravljalca državnega premoženja. Poudarjajo tudi, da je treba spoštovati neodvisnost in samostojnost delovanja SDH.

»Na primeru zapletov pri izvajanju upravljavskih pravic Republike Slovenije v Luki Koper se odraža temeljno nerazumevanje pojma lastnine in pravic, ki izhajajo iz lastnine, kar onemogoča učinkovito upravljanje premoženja, ki je v lasti vseh državljanov Republike Slovenije,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Brglez: Nekdo je moral presekati

Predsednik DZ Milan Brglez meni, da je šla zgodba glede Luke Koper predaleč in jo je nekdo moral presekati, v tem duhu pa tudi razume potezo SDH. Zaprtje vhoda v pristanišče za tovornjake je označil za atentat na podjetje in na državo. Tiste, ki so preprečili delo, je pozval, naj svojih privilegijev ne dajejo pred koristi Luke, Obale in države.

Židan: Treba je razčistiti

Predsednik SD Dejan Židan upa, da današnji odstop Marka Jazbeca s čela uprave SDH ne pomeni tudi odstopa od razčiščevanja zadev okoli Luke Koper. Kot je dejal za STA, so bile obtožbe med predstavniki SDH in nadzornim svetom ter upravo Luke Koper v zadnjih tednih tako hude, informacije pa tako nasprotujoče si, da je treba stvari razčistiti.

»Zlasti me je zaskrbelo, ko je spregovorila predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc in dejala, da so ji zaradi njenega dela v korist Luki celo zagrozili s smrtjo,« je dejal Židan v odzivu na odstop Jazbeca.

Poudaril je, da imamo državljani pravico vedeti, kakšne so resnično razmere v Luki. Pri tem pa je državno premoženje treba voditi učinkovito in transparentno.

Gašperšič upa na sodelovanje za čimprejšnjo zgraditev drugega tira

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob današnjem dogajanju v Luki Koper in odstopu prvega moža SDH izrazil pričakovanje, da bo »po vseh teh napetostih, nepotrebnih konfliktih in pritiskih sledilo obdobje intenzivnega sodelovanja z Luko Koper«, da bi čim prej zgradili drugi tir.

Od drugega tira bodo namreč imeli korist tako Luka Koper in Slovenske železnice kot tudi celotno slovensko gospodarstvo, je ocenil Gašperšič.

Predsednik Desusa Karl Erjavec pravi, da je odstop Marka Jazbeca v skladu z njegovimi pričakovanji, poroča STA. Po pogovoru z upravo Luke Koper ni mogel razumeti, kakšni so bili razlogi, da je SDH predlagal zamenjavo nekaterih nadzornikov Luke.

V opozicijskih poslanskih skupinah so za STA pozdravili odstop Marka Jazbeca. Večina sicer meni, da bi moral odstopiti že prej. V največji opozicijski stranki SDS dogajanja ne komentirajo.