Največ prostih delovnih mest na Češkem

Stroški na uro dela v EU v povprečju za 2,7 odstotka višji.
Fotografija: Stroški na urpo dela so se v EU povišali.  FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Stroški na urpo dela so se v EU povišali.  FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana - Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki izraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je bila v letošnjem tretjem četrtletju v območju evra 2,1 odstotka. Še nekoliko višja kot četrtletje pred tem, 2,2 odstotka, je bila povprečna stopnja prostih delovnih mest v EU, je objavil Eurostat.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, so najvišjo stopnjo prostih delovnih mest imeli na Češkem (5,9 odstotka), v Belgiji (3,6), Nemčiji, na Nizozemskem in v Avstriji (po 3), najnižjo pa v Grčiji (0,6), Španiji (0,8) in Bolgariji (0,9). Slovenija se je v tretjem četrtletju z 2,6 odstotka uvrstila na sredino.


Stroški dela v EU


Stroški na uro dela v EU so bili v letošnjem tretjem četrtletju v povprečju za 2,7 odstotka višji kot pred letom dni. V Sloveniji so se povečali manj od evropskega povprečja, za 1,9 odstotka. O najvišji rasti pa Eurostat poroča iz Romunije, Latvije in Litve.

V Romuniji so stroški dela v medletni primerjavi narasli za 13,9 odstotka, v Latviji za 13,2 in v Litvi za 10,7 odstotka, najnižjo rast stroškov dela pa so imele Belgija (za 1,2 odstotka), Portugalska (za 1,5 odstotka), Malta in Finska (v obeh za 1,6 odstotka). V območju evra so se stroški dela v tretjem četrtletju zvišali za 2,5 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: