Ne čakajte na objave

Po študentih povprašuje večina turističnih podjetij na Obali.

Objavljeno
18. februar 2016 16.23
Gorenjska plaža v Tržiču, 18. julija 2014
V. T.
V. T.

Ste dijak ali študent in bi radi med poletnimi počitnicami zaslužili kakšen evro? Ena od priložnosti vas morda čaka na Obali, kjer se v poletnih mesecih močno poveča potreba po sezonskih delavcih.

Kot pravijo na e-Študentskem servisu, podjetja na Obali zdaj še niso začela povpraševati po delavcih za prihajajočo sezono, tudi zato, ker je še nekoliko zgodaj. Kot kažejo njihove izkušnje iz preteklih let, začnejo podjetja bolj aktivno povpraševati po kandidatih po veliki noči, pomemben dejavnik na Obali je tudi vreme.

In če sodimo po odgovoru naše sogovornice Katarine Bremec Slanič, ki je na e-Študentskem servisu vodja oddelka za razvoj kadrov in posredovanje dela, je vreme letos kar naklonjeno sezonskemu delu, saj spletne baze ponudb sezonskega dela niso prazne, optimistična so tudi pričakovanja za prihajajočo poletno sezono. »Glede na to, da imamo dve poslovalnici tudi na Obali, v Kopru in Luciji, kjer je v času poletnih počitnic sezonsko delo še toliko bolj izrazito, bomo letos tudi tukaj ponudili več prostih del. Zdaj imamo samo v tej regiji okoli 90 prostih del,« je razložila sogovornica.

Plačali so tudi za stanje v vrsti

Slovenska Obala diha s turizmom, ki je njena pomembna gospodarska panoga, njen pomemben del pa so turistična in gostinska podjetja. Prav ta najbolj povprašujejo po kandidatih za sezonsko delo. »Med počitnicami je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih, kot so npr. učitelji plavanja, animatorji, reševalci iz vode, delo na plaži in podobno, več je tudi strežbe,« je pojasnila Katarina Bremec Slanič. Na vprašanje, ali se ponudba sezonskih del spreminja, odgovarja, da so v zadnjem letu zaznali več ponudb za delo na plaži (to delo zajema urejanje plaže in prodajo ležalnikov, senčnikov), sicer pa večjih posebnosti ni.

Med bolj zanimivimi ponudbami za delo v zadnjih letih sogovornica omenja vožnjo tricikla, imeli so tudi primer, ko je podjetje najelo študente, da so stali v vrsti v njihovi prodajalni. Med bolje plačanimi pa so animatorji, turistični vodniki in informatorji, reševalci iz vode, učitelji plavanja, dobro se lahko zasluži tudi z delom v strežbi. Povprečna urna postavka na Obali za sezonsko delo znaša 5,8 evra bruto na uro, torej nekoliko več, kot je zakonsko določena najnižja postavka, ki je 4,5 evra bruto na uro, znesek je tudi malo višji kot v preostalih regijah po Sloveniji.

Za tisoč prostih del veliko več prijav

Ker študentski servis za obalno regijo vsako leto objavi okoli tisoč prostih del, iskalcev pa je ponavadi še enkrat toliko, sogovornica svetuje, naj se iskalci podvizajo in naj ne čakajo le na uradno objavljena dela. Po študentih povprašuje večina podjetij, ki se na Obali ukvarjajo s turizmom, izplača se potrkati tudi na vrata večjih turističnih podjetij, saj ta ponavadi najemajo večje število študentov. Druga možnost je, da spremljajo ponudbo na spletni strani študentskega servisa, ki ima med poletnimi počitnicami tudi posebno rubriko počitniška dela. »Vsak dan objavljamo vsa prosta dela na naši spletni strani, trenutno jih je na voljo več kot 1300. Gre za zelo različna prosta dela, ponudba pa se seveda razlikuje od regije do regije,« pravijo na študentskem servisu.

Poleg plačila (oziroma urne postavke) delodajalci ponavadi ne ponujajo drugih ugodnosti, kot so, denimo, namestitev ali podobno, pričakujejo pa, da so kandidati »pridni, vestni, točni in urejeni«. Prav tako pomembno je tudi znanje tujih jezikov, na Obali predvsem italijanščine.

Težja fizična dela so bolje plačana

Ponavadi v času počitnic delajo tudi dijaki, ki opravljajo predvsem preprosta dela (npr. pakiranje, deklariranje), dekleta zanimajo tudi dela v administraciji ali delo hostese, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih, saj v kratkem času lahko zaslužijo več. »Na voljo pa so tudi zahtevnejša, strokovna dela, kjer prevladuje delo za računalnikom,« še pravi Delova sogovornica.