Nora ideja, ki je parfum postala

Stekleničke medene dišave napolnijo v Franciji, kmalu bodo – po propolisu – dišali tudi moški.

Objavljeno
06. junij 2016 13.06
Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in njegov medeni parfum z imenom Medena noč, Lukovica 26. maja 2016 [Boštjan Noč,parfumi,Lukovica]
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič

Narediti nekaj, česar še ni na trgu, je lahko karierni izziv tudi v čebelarstvu. Dokaz: Boštjan Noč, čebelar iz Žirovnice na Gorenjskem, bolj znan kot predsednik Čebelarske zveze Slovenije, je v manj kot letu dni uresničil idejo o lastnem parfumu z medom. Na vprašanje, kako se je tega domislil, je povedal, da je bil to »neki klik v glavi, da takšnega izdelka še ni na trgu in da bi bil zanimiv«.

O njem je začel razmišljati še v času, ko je bil trdno odločen, da se ne bo več potegoval za predsedništvo zveze, v kateri imajo zdaj ogromno dela tudi z uresničevanjem svoje pobude za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Potem se je zgodba z nadaljevanjem predsedništva obrnila drugače, a začete aktivnosti za zgodbo o medenem parfumu se niso ustavile.

»Kar precej časa sem iskal nekoga, ki bi mi pomagal uresničiti to idejo, potem pa sem po naključju našel stik z britansko družbo, za katero v Franciji delajo parfume. Prvič, ko sem rekel, da bi rad parfum z medom, so dejali, da imam nore ideje. Potem pa so čez dva, tri tedne poskusili. A nisem bil za stvar, ker so ga naredili sintetično. Želel sem, da uporabijo moj med. Dobili smo se konec marca in moj pogoj je bil, da je izdelek narejen do 20. maja,« pravi Boštjan Noč, ki ne skriva zadovoljstva ob pogledu na lično stekleničko s svojim parfumom Medena noč oziroma Honey night, kot je tudi zapisano na njej.

Končno vonjavo so izbrale potencialne uporabnice

»Bili so zelo profesionalni. Naredili so več testnih vzorcev, ki sem jih dal preizkusiti potencialnim uporabnicam. Potem smo izbrali najbolj všečnega, ki ga zdaj naredijo z mojo osebno recepturo, za katero imam certifikat. Vsako moje naročilo bo pomenilo, da bo parfum narejen vedno samo zame.« Kje in kako ga bodo prodajali, se še dogovarja, a zatrjuje, da bo na trgu v širši ponudbi.

Parfum z medom iz Nočeve čebelarske proizvodnje pa je šele začetek neke nove podjetniške zgodbe, iz katere bo, kot kaže, prav kmalu prišla na trg moška vodica s propolisom, že jeseni pa tudi kolekcija krem in losjonov za telo z medom. »Izdelki bodo iz mojih surovin, mojega medu, voska, propolisa,« razkriva načrte za svojo linijo naravne kozmetike s čebeljimi proizvodi, za katero je že bolj ali manj dogovorjen z britanskim proizvajalcem.

»Vse te poslovne ideje so bile tiste, zaradi katerih sem se hotel bolj posvetiti svojemu delu na čebelarskem področju, ko ne bi bil več predsednik, in zdaj jih kljub ponovnemu mandatu pač poskušam uresničiti,« pravi prvi med slovenskimi čebelarji.