Nova evidenca kandidatov za delo v mednarodnih organizacijah

Ministrstvo za zunanje zadeve bo lahko hitreje identificiralo strokovno usposobljene posameznike.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za zunanje zadeve je vzpostavilo evidenco kandidatov, ki si želijo kot strokovni izvedenci sodelovati v mednarodnih organizacijah s področij miru in varnosti, človekovih pravic, mednarodnega prava, razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter okoljskih vprašanj. S tem se ustvarja nabor primernih strokovnih kadrov, ki jih Slovenija lahko ponudi različnim mednarodnim organizacijam, pri čemer posamezniki, če so izbrani, v teh inštitucijah delujejo samostojno, torej neposredno ne zastopajo države.

»Izvedensko funkcijo v mednarodni organizaciji ali njenem telesu nacionalni strokovnjak ali strokovnjakinja opravlja v obliki udeležbe na periodičnih zasedanjih, za katera praviloma ni predvideno plačilo,« ob tem navajajo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Evidenca je informativna, opozarjajo na ministrstvu, omogoča jim, da lahko, ko se bo pojavila potreba, med prijavljenimi v najkrajšem času identificirajo strokovno usposobljene kandidate in sprožijo ustrezne kandidacijske postopke.

Vpis v evidenco sicer ni pogoj za prijavo na posamezen razpis za zasedbo funkcije v mednarodni organizaciji, tiste, ki so vpisani, pa ministrstvo obvešča o kandidacijskih postopkih na področjih, za katere imajo ustrezno izobrazbo oziroma strokovne reference.

Med merili za vpis so poleg strokovnega znanja iz enega od prej omenjenih področij tudi znanje dveh tujih jezikov, mednarodne izkušnje ter možnost redne udeležbe na zasedanjih v okviru izvedenske funkcije v tujini.

Komentarji: