Perspektivne dijaške podjetniške ideje

V okviru skupnega projekta javne agencije SPIRIT in sklada SPS je bilo nagrajenih deset najboljših.
Objavljeno
25. november 2017 14.17
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - V okviru projekta »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj« je bilo nagrajenih deset najboljših. Najboljše ekipe prejele 500 evrov za razvoj svoje podjetniške ideje, januarja prihodnje leto pa bodo na srečanju, ko bodo sledili razvoju teh projektov, izbrali tri najbolj perspektivne ter jih še dodatno nagradili.


S projektom SPIRIT nadgrajuje aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, letos je bilo vključenih 20 konzorcijev srednjih in osnovnih šol s 1514 dijaki in osnovnošolci ter 942 učencev v osnovnih šolah, v katerih so izvajali krožke s področja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. SPIRIT je z javnim razpisom spodbudila srednje in osnovne šole k skupni organizaciji različnih aktivnosti za spodbujanje podjetnosti in ustvarjalnosti pri dijakih in učencih.

 

Nagrajene ideje


Na delavnici, na kateri je strokovna komisija med 17 sodelujočimi ekipami izbrala deset najuspešnejših, ki so za nadaljnji razvoj ideje s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele 500evrov. Seveda je bilo ključno pri izboru potencial in možnost za nadaljnji razvoj in morebitno uresničitev predstavljenih poslovnih idej. »Izbrane so bile naslednje ideje: Glukagen, prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani; e-Pašta, vnaprej pripravljeni paketi testenin; Diamond Cut, naprava za popravilo poškodovanih avtomobilskih platišč; Drink & Charge, namizni polnilec za mobitele v lokalih; Mixick, prenosni mini mešalnik za proteinske napitke; Flip klopca, narobe obrnjena klop, ki se ne zmoči in umaže; TrailSketch, spletna platforma za popotnike; Runout, inovativna dinamična tekaška steza; Zložljiva blazinica za uporabo na mokrih in umazanih klopeh in MyQpon, prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust, " so sporočili iz agencije.

Ob tem spomnimo, da sta SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad izbor najbolj perspektivne dijaške podjetniške ideje pripravila letos že drugič. Januarja je potekala delavnica, na zaključnem izboru aprila so bile izbrane tri najbolj perspektivne, ki so s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele še dodatnih 500 evrov za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje. To so bile aplikacija za trenerje košarke ProTactics, namizna igra z zbiralnimi kartami Team Reality in prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust ByLow, navajajo v sporočilu SPIRIT.

Tokratni udeleženci so projekt ocenili kot izjemno zanimiv in poučen, saj po njihovem mnenju spodbuja kreativnost in uresničevanje podjetniških idej. Pomembno je, da  program omogoča uresničitev podjetniškega dela ekip, sredstva in zunanje mentorsko usmerjanje ekip pa omogoča, da »se premaknejo iz zagovarjanja teoretičnih nalog v iskanje in potrjevanje konkretnih vidikov poslovnih modelov." Zato, tako napovedujejo, "si bosta SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad tudi v prihodnje prizadevala projekt, ki je bil v letošnjem letu izveden pilotno, nadaljevati in na ta način spodbuditi še več mladih k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju.«

Kaj so ob tem povedali mladi podjetniški kreativci?  


Klemen in Luka, Šolski center Postojna : Razvili smo prenosno napravo za zaznavanje glutena v hrani in jo poimenovali Glukagen.  Pomagala naj bi ljudem s celiakijo ter tistim, ki se izogibajo glutena, da se lažje prehranjujejo zunaj doma. Opažamo namreč, da se nekatere restavracije ne zavedajo tega, kako zelo nevaren je gluten za tiste, ki se mu morajo iz zdravstvenih razlogov izogibati.


Sergej, Feliks in Lovro, Gimnazija Novo mesto: Na Dolenjskem voda pogosto ni pitna, ponavadi tri do štiri dni na mesec, o čemer pa ljudje niso dobro obveščeni, zato smo prišli na idejo o aplikaciji, ki bi uporabnika preko telefona obveščala o oporečnosti vode.


Andraž, Gimnazija Novo mesto: Izhajali smo iz dejstva, da je priprava beljakovinskih napitkov po vadbi zamudno delo, zato smo si zamislili prenosni mini mešalnik za mešanje tovrstnih napitkov brez grudic - Mixick. Na tem dogodku smo že drugič, prvič sem bil z ekipo, ki je razvila aplikacijo ByLow, ki smo jo kasneje uspešno prodali.


Lejla, Ekonomska šola Novo mesto: Ker so klopi po parkih pogosto umazane in mokre, smo prišli na idejo, da bi naredili zložljivo prenosno blazinico, ki jo po uporabi zgolj obrišeš in zložiš. Ta nagrada nam veliko pomeni, saj jo bomo porabili za nakup industrijskega šivalnega stroja, da bomo lahko izdelovali blazinice iz različnih materialov.


Maja in Urša, Gimnazija Novo mesto: Razvijava idejo o spletni platformi TrailSketch, na kateri združujemo vtise popotnikov, ki delijo izkušnje s svojih potovanj, in ljudi, ki želijo potovati ter na platformi najdejo načrt potovanja, ki si ga lahko po svoje prilagodijo.