Petina več ponudbe za študente

V decembru podjetja iščejo pomoč za delo na stojnicah, v lokalih, za deljenje letakov, okraševanje prostorov, prodajo smrečic.

Objavljeno
24. november 2016 18.56
Ljubljana 07.12.2012 - Praznicne stojnice.foto:Blaz Samec/DELO
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Mnoga podjetja, ki ponujajo izdelke ali storitve, še posebej zanimive za širšo publiko v prednovoletnem času, zdaj krepijo svoje moči. Na svetovnem spletu tako najdemo oglase, s katerimi v tujini iščejo sprehajalce jelenov za boljše vzdušje v parkih, izkušene drsalce, ki bodo imeli nalogo pomagati tistim, ki se na javnem drsališču ne bodo znašli najbolje – koga bo treba tudi držati za roko, opozarjajo naročniki oglasa.

Ena od blagovnic v Veliki Britaniji vabi posameznike, da jim z idejami pomagajo opremiti čudežno deželo, veliko je ponudbe za delo Božička, palčkov in tudi za okraševalce novoletnih jelk na javnih mestih. Med prazniki posamezne zelo zaposlene družine iščejo kuharja, ki jim bo v njihovi kuhinji skuhal božično kosilo, drugi iščejo organizatorja zabave, osebnega nakupovalca, ki jih bo pospremil v trgovino z oblačili in pomagal izbrati.

Ena izmed dobrodelnih ustanov v ZDA išče šoferja, ki bo vsak dan po mestu na vnaprej predvidene lokacije razvozil in postavil nekakšne hranilnike, v katere bodo čez dan mimoidoči lahko oddajali prostovoljne prispevke, ob koncu dneva pa jih bo ponovno pobral.

Prevladujejo pa bolj običajna dela, predvsem povezana s prodajo in logistiko. Ena izmed drevesnic za prodajanje smrečic ponuja 110 dolarjev na dan, ta znesek pa menda lahko še bistveno izboljšajo z napitninami. Opozarjajo pa, da je delo zahtevno: delo, ki je zunaj, mora nemoteno teči ne glede na vremenske razmere, in to najmanj 11 ur na dan, smrečice pa tehtajo do 19 kilogramov. Mednarodno logistično podjetje ponuja 15 dolarjev na uro posameznikom za raznašanje paketov. Kot pomočniki šoferjev bodo pakete, ki lahko tehtajo tudi več kot 30 kilogramov, prenašali iz kombijev do vrat prejemnikov.

Spletni trgovec Amazon je napovedal, da bo v ZDA v predprazničnem času potreboval 120.000 sezonskih delavcev, kar je petino več kot lani, v Veliki Britaniji še 800 ..., v FedExu so objavili potrebe po 50.000 dodatnih delavcih, v UPS pa po 95.000. Angleška kraljeva pošta bo za raznašanje božične pošte in daril najela 19.000 dodatnih delavcev. Lani v času praznikov so njihovi delavci raznosili 20 milijonov paketov, letos jih bodo glede na rast e-trgovine še več.

Razpisi za začasno delo na pošti se iztekajo

»V predprazničnem času na poštah in v obeh poštnih logističnih centrih zaposlimo dodatne delavce in najamemo dodatne študente za pomoč pri predelavi in dostavi pošiljk,« je pojasnila Megi Jarc iz službe korporativnega komuniciranja na Pošti Slovenije.

Razpisi za 45 zaposlitev do konca januarja 2017, predvsem pismonoš, objavljeni na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje, se počasi iztekajo. Potrebe po študentih pa objavljajo na študentskih servisih. Decembra jih bo v povprečju delalo okrog 190. Kot pojasnjuje Jarčeva, novoletnih voščilnic ne prenesejo več toliko, kot so jih pred leti, zato pa narašča promet s paketi. Koliko jih je šlo lanski december skozi roke poštnih delavcev, nismo izvedeli; na letni ravni jih je bilo 7,7 milijona, letos pa jih je pet odstotkov več.

Direktorica spletne trgovine mimovrste.com Lea Benedejčič je povedala, da je zadnji kvartal v koledarskem letu najpomembnejše obdobje poslovnega leta in pomeni približno tretjino njihovega letnega prihodka. V začetku decembra je rast naročil eksponentna – kar podvojena –, vrhunec pa je sredi meseca.

»Že pred vrhuncem sezone poiščemo dodatno pomoč za preprostejša dela v skladišču, in to večinoma prek študentskega servisa, v zadnjih letih pa tudi pogodbeno zaposlujemo dodatne delavce,« je povedala Benedejčičeva in pozvala posameznike, ki bi si v naslednjem obdobju želeli delati v njihovem skladišču, naj jim pišejo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Decembra si s študenti pomagajo tudi v Sparu Slovenija, in sicer je delo na blagajnah in pri zlaganju na police, dodatne kadre pa potrebujejo tudi v skladišču in pekarni. Mercator študente potrebuje v posameznih trgovinah, »če so potrebe po dodatnih delavcih v maloprodaji res izjemne, prerazporejamo zaposlene iz manj obremenjenih trgovin, pomagamo pa si tudi s sodelavci iz tako imenovanih režijskih enot, torej iz pisarn, predvsem pri polnjenju in urejanju polic, saj je pomoč maloprodaji in druženje v duhu tega prazničnega obdobja,« so pojasnili v Mercatorju.

Več dela za urejanje družbenih omrežij

Decembrskih zaposlitvenih priložnosti sodeč po odgovoru iz zaposlitvenega portala mojedelo.com praviloma ne bomo našli na tovrstnih spletnih straneh.

V e-študentskem servisu je ponudba tovrstnih del letos za petino večja. »Oglasi za dela v novoletnem času so povezani predvsem s prodajo različnih izdelkov na stojnicah, več je tudi gostinskega dela, saj ljudje več hodijo na družabne dogodke, podjetja pomoč potrebujejo za deljenje letakov, okraševanje prostorov, prodajo novoletnih smrečic,« je pojasnila Saša Praček in dodala, da študenti za tovrstna dela v povprečju lahko pričakujejo 5,2 evra bruto na uro.

Za vlogo katerega od dobrih mož so delodajalci pripravljeni plačati približno 6,5 evra bruto na uro, za učitelje smučanja pa 14. »Podjetja iščejo pomoč za podobna dela kot v preteklih letih, »se pa čedalje bolj pojavljajo oglasi za urednike družbenih omrežij in spletnih strani, prek katerih podjetja v prazničnem času še intenzivneje komunicirajo s kupci,« je poudarila Pračkova.