Kuhinjske nože zamenjal za motorko

Po 15 letih izdelovanja ledenih skulptur je Miro Rismondo šel na svoje.

Objavljeno
04. avgust 2016 18.09
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Miro Rismondo je prvo ledeno skulpturo naredil pred 15 leti kot kuhar v ljubljanskem hotelu Union, kjer so organizirali znamenite Slanikove pojedine.

»Za te priložnosti smo izdelovali maslene, zelenjavne ... skulpture, ko sem v roke prvič dobil led, pa sem kar obtičal na njem. V skrinji sem zamrzoval lonce vode in poskušal. Veliko prakse je potrebne, da se izoblikuješ, da dobiš formo v roke,« se je Rismondo spomnil prvih korakov, ki so ga pripeljali do lastnega podjetja, v katerem se z ženo Heleno, ki je arheologinja, ukvarjata z izdelovanjem ledenih in od nedavnega tudi lesenih skulptur, za festivale pa izdelujeta tudi peščene in snežne.

Prvi izdelek je nastal v službi


Dolgo časa se je Miro z izdelovanjem ledenih umetnij ukvarjal ob službi. Najprej je imel odprto popoldansko dejavnost, tako da je le plačeval davek od zaslužka, ki ga je ustvaril. »Čim manj se pentljajte z državo, samo da bo po pravilih,« je položil na srce, naj raziščejo možnosti, tistim, ki razmišljajo, da bi se lotili posla in za začetek samo občasno kaj prodali.

Z rastjo naročil je čedalje bolj postajalo jasno, da se bo treba odločiti za kuhinjo ali led. »Oboje zahteva celega človeka. Kuharski poklic je kompleksen, če hočeš biti dober, mora biti tvoja glava 24 ur na dan samo v kuhinji,« je pojasnil sogovornik iz Valburge pri Smledniku, ki je leta 2008 kot prvi Slovenec za ledeno skulpturo Rojstvo Pegaza prinesel zlato kolajno s kuharske olimpijade v nemškem Erfurtu.

Za skok v vodo in slovo od kuhanja se je dokončno odločil pred štirimi leti, ko je dobil idejo, za katero je verjel, da bo uspela in da bo dovolj dober vir dohodka, da bo preživela vso družino. Tako je po vzoru iz tujine in s pomočjo sorodnikov in prijateljev začela nastajati prva ledena dežela – razstava skulptur iz leda – v Sloveniji, ki so jo postavili v Kranjski Gori.

»A zima je bila tisto leto slaba, veliko je bilo dežja, potem je bil žled in izkupiček je bil polomija,« se je spomnil Miro in povedal, da je strošek priprave takšne razstave ogromen.

Zaupanje v idejo je ostalo in po štirih letih, čeprav se projekt finančno še ne izide, ostaja. Štirimesečni zimski dogodek je zdaj v BTC, kjer že skladiščijo ledene bloke za letošnjo ledeno deželo.

»Po vsej verjetnosti bomo ustvarjali na temo slovanskih bogov, tudi tokrat bodo poleg naju s Heleno ustvarjali kolegi iz Finske in Katalonije, verjetno se nam bo pridružila še umetnica iz Rusije,« je napovedal Rismondo in pojasnil, da 125-kilogramske ledene bloke izdeluje doma, iz čisto navadne vode, brez dodatkov. Postopek je počasen, saj za dva potrebuje dva dni, samo za kočijo (na fotografiji) jih je lani porabil približno deset, za celotno razstavo pa potrebujejo od 50 do 70 ton ledu.

Projekt Ledena dežela zakonca zaposluje od jeseni in do konca februarja, ko skulpture razžagajo in jih kar s samokolnico zvozijo na travnik, kjer jih v tednu dni posrka zemlja. »Čeprav na topljenje mojih skulptur gledam drugače kot mogoče vi – proces taljenja in razpadanja je pač del neogibnega konca nekega unikata – vseeno malo boli, ko jih po štirih mesecih razstave takole prepustimo soncu,« je priznal Miro.

Konkurenca? Je ni.

Ledene skulpture izdeluje tudi po naročilu, za različne dogodke, kot so poroke – kar pri nas še ni tako pogosto – poslovne dogodke. Izdelek iz enega ledenega bloka stane približno 250 evrov.

»Pred mesecem dni sem v Linzu na gala večeru nekega podjetja izdelal njihov logotip. Takoj na začetku sem se užagal in ko sem končal, so me odpeljali v bolnišnico,« je sogovornik povedal, da je njegovo delo, pri katerem uporablja motorko in posebne električne strojčke, nevarno.

In še, da je umetnikov, ki se ukvarjajo s tem delom, zelo malo. »Pokrivam Italijo, Avstrijo, Srbijo, Hrvaško. Približno na tisoč kilometrov je v tem delu Evrope nekdo, ki se ukvarja s karvanjem, kot rečemo temu poslu,« je namignil, da nima konkurence tu naokoli. Razen žene.

Zanimivi so tudi posamezni projekti, kot je na primer zdaj zelo aktualen ledeni bar, ki so ga letos postavili na plaži v Zrćah na Hrvaškem. »Prejle so me klicali, da potrebujejo novo pošiljko ledenih kozarcev, tako da grem popoldne proti Zadru,« je prejšnji petek razkril načrte Rismondo.

Na vprašanje, kako je začel izdelovati lesene skulpture, je povedal, da so ga drugi dalj časa nagovarjali k temu, a se ni dal. Potem sta z ženo poskusila. »Za hišo na travniku sva zase nekaj naredila in potem sva sliko objavila na facebooku. Odziv je bil pravo presenečenje. In tako se je začelo. Do maja nabereva lesena naročila, ki jih lahko dokončava do septembra, potem spet pride v ospredje led. V kuhinjo mi ni več treba,« je Miro pojasnil, kako si čez leto porazdeli delo.

»Ni mi žal, da sem se odločil za svojo pot. Dolgo je trajalo, ker sem zraven hodil še v službo, a to je to. Stvari se morajo postaviti na pravo mesto. Mora pa človek verjeti vase in v idejo, sicer nima smisla. In če imaš tako zaupanje, si pripravljen in moraš tudi marsikaj narediti za to, potrpeti, da ti uspe.«