Širši nabor za potrdila A1 prek portala e-VEM

Od decembra tudi za voznike, monterje in serviserje, ki opravljajo delo običajno in v daljšem obdobju v več državah.

Objavljeno
11. december 2018 08.00
Posodobljeno
11. december 2018 08.00
Tudi za šoferje do potrdila A1 prek portala e-VEM. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
B. K.
B. K.
Elektronsko pridobivanje potrdil A1 za delavce, ki jih na delo v tujino pošlje delodajalec, je z decembrom razširjeno tudi na voznike, monterje in serviserje, ki opravljajo delo običajno in v daljšem obdobju v več državah.

Elektronsko pridobivanje omenjenih potrdil je možno od januarja 2018. Odtlej do vključno septembra jih je bilo prek spletnega portala e-VEM izdanih že 63.000. Vzporedno pa je pridobivanje potrdil potekalo še fizično: ZZZS je v istem času izdal še 30.000 potrdil A1 za delavce, ki običajno delajo v dveh ali več državah EU, EGS ali Švici. Od tega jih je bila velika večina prav za voznike, monterje in serviserje. Zato so podjetniki dali pobudo pristojnim ministrstvom, da bi nabor storitev, ki jih poslovni subjekti lahko opravljajo po elektronski poti in na daljavo, razširili.

Elektronsko oddane vloge bodo obravnavane bistveno hitreje. Po prejemu e-vloge bo ZZZS preveril, če so izpolnjeni potrebni pogoji, potrdila A1 pa bodo delodajalci prevzeli na portalu e-VEM. Omenjeno potrdilo se lahko izda za obdobje do 12 mesecev. Prek portala e-VEM delodajalec lahko zahteva tudi predčasno razveljavitev potrdila A1.