Slovenka kandidatka za top funkcijo v ZDA

Komisija za trg vrednostih papirjev bo v prihodnjih mesecih dobila novo vodstvo.

Objavljeno
03. avgust 2019 09.00
Posodobljeno
03. avgust 2019 10.09
Urška Velikonja. FOTO: splet
Robert Jackson, predsednik SEC, ameriške komisije za trg vrednotnih papirjev, bo v prihodnjih mesecih odstopil. Demokratska stranka razmišlja, da bi izpraznjeno mesto, ki skrbi za nadzor nad trgom vrednostnih papirjev, zaupala pravniku oziroma odvetniku, je poročala agencija Reuters. Nadzor nad komisijo si delita obe stranki, Demokrati in Republikanci.

V vodstvu neodvisne agencije je pet članov, nobena stranka, pa ne sme imeti več kot treh članov. Jackson je bil denimo neodvisni oziroma nestrankarski član. 

Kot špicenkandidatki za kvoto Demokratov omenjajo Caroline Crenshaw, odvetnico, ki  od 2013 deluje v SEC in Urško Velikonja, profesorico prava na Georgtown univerzi, sklicujejo pa se na neuradne vire. Crenshaw za Reuters ne komenitra, Velikonja pa na vprašanja ni odgovorila.
 
Komisarja potrdi senat, proces pa lahko traja več mesecev.

image
Robert Jackson, sedanji predsednik SEC. FOTO: Reuters

 
SEC je znana po izjemno rigoroznem kaznovanju, spomnimo Elona Muska so oglobili z milijonsko kaznijo zaradi tvitanja, da bo Tesla, proizvajalec avtomobilov, zapustil borzo.

Kdo je Urška Velikonja
Spletna stran Univerze v Ljubljani kot biografijo navaja:  »Profesorica Urška Velikonja je leta 2002 diplomirala na pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Po opravljeni diplomi se je odpravila na Univerzo v Harvardu v ZDA, kjer je leta 2003 magistrirala. Leta 2009 je tam tudi doktorirala. Po opravljenem doktoratu je prof. Velikonja delala na različnih akademskih položajih na Univerzi v Marylandu in na Univerzi Emory v Atlanti. Kasneje je dobila vabili za gostujoča predavanja z dveh šol – Univerze v Chicagu v jesenskem semestru 2015 in Univerze Duke v pomladnem semestru 2016. Trenutno je redna profesorica na Pravni fakulteti Univerze Georgetown v Washingtonu, ZDA. Tam poučuje gospodarsko in pogodbeno pravo, raziskuje pa področje gospodarskega kriminala, zlasti kar zadeva javni pregon kršitev pravil kapitalskih trgov. Piše predvsem o regulaciji vrednostnih papirjev in izvrševanju.«

 
Povezane vsebine