Sonja Šmuc je kandidatka za novo generalno direktorico GZS

Med prednostnimi cilji zbornice je sporazum s sindikati, davčna razbremenitev visokokvalificiranega kadra ter zdravstvena reforma.
Objavljeno
11. avgust 2017 15.38
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Sonja Šmuc je kandidatka za novo generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je danes potrdil predsednik GZS Boštjan Gorjup. Kot je dejal, je Šmučeva s svojimi izkušnjami in znanjem prava kandidatka za sodelovanje pri uresničitvi ciljev zbornice. Šmučeva je med drugim napovedala nadaljnjo podporo gospodarski odličnosti in rasti.

Gorjup je ob potrditvi kandidature Šmučeve po navedbah GZS ponovil, da so prednostni cilji v obdobju njegovega mandata sporazum s sindikati, davčna razbremenitev visokokvalificiranega in strokovnega kadra, zdravstvena reforma, več prakse pri študiju tehniških poklicev ter tudi več delovnih mest za generacijo starejših od 55 let.

»Menim, da je dosedanja izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc s svojimi izkušnjami in znanjem prava kandidatka, da bomo skupaj z drugimi strokovnimi službami na GZS lahko uspešno uresničevali te cilje,« so Gorjupove besede v sporočilu povzeli na GZS.

Šmučeva je dejala, da uspehi, ki jih zadnja leta ponovno nizajo slovenska podjetja, ustvarjajo odlično priložnost, »da se kot gospodarstvo in družba zavihtimo više«. Cilj celotne družbe bi moral biti po njenih besedah preboj med 15 najrazvitejših držav najprej v Evropi, nato na vsem svetu. »Tega smo ob nekaj reformah in več sodelovanja Slovenci zmožni,« je ocenila.

Poslanstvo Šmučeve po njenih besedah ostaja podpora gospodarski odličnosti in rasti, saj imajo visoko kakovost življenja samo države z močnim in naprednim gospodarstvom. Svoje cilje in poglede bo po navedbah GZS sicer predstavila na seji upravnega odbora GZS 14. septembra.

Trenutni generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je v začetku julija napovedal umik s tega položaja, ostaja pa na GZS in bo opravljal druge naloge. Zbornico vodi od novembra 2006, ko je postal začasni predsednik. Od junija 2007 do junija 2011 je bil generalni direktor zbornice, na položaj pa ga je upravni odbor ponovno imenoval junija 2015, s čimer mu je začel teči štiriletni mandat.

Sonja Šmuc kot izvršna direktorica vodi Združenje Manager od leta 2005. S svojim delom aktivno podpira razvoj menedžmenta in voditeljstva v Sloveniji in širše. Posveča se številnim vidikom konkurenčnosti gospodarstva, predvsem trgu dela, davčnemu sistemu in poslovni etiki. Je tudi specialistka za ženski menedžment, so o njej zapisali na GZS.

Med drugim deluje kot članica upravnega odbora Samit100 poslovnih voditeljev JV Evrope, akreditacijske komisije DUTB, Sveta za enakost spolov RS, svetovalnega odbora za enake možnosti žensk in moških pri evropski komisiji ter delovne skupine za pripravo Strategije poslovne odličnosti RS.

Magistrirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, dodatno se je usposabljala na kalifornijski univerzi Stanford, dunajski Wirtschaftsuniversität in na IEDC − poslovni šoli Bled. Na Ženskem gospodarskem forumu, ki vsako leto poteka v New Delhiju, je letos prejela posebno priznanje za delovanje v smeri boljšega sveta.