Študentsko delo: od nabiranja izkušenj k bolj usmerjenim delom

Delodajalci veliko raje zaposlijo tiste, ki so že preverjeni in vpeljani v delovni proces.

Objavljeno
05. oktober 2015 18.19
Študenti
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

Mnogi se z vstopom na fakulteto prvič resneje srečajo z občasnim delom prek študentskega servisa.

Kot svetuje Saša Praček, vodja marketinga v E-študentskem servisu, naj se študent pri iskanju osredotoči na tista dela, ki se mu zdijo zanimiva in mu bodo prinesla izkušnje oziroma znanja, s katerimi bo lahko gradil nadaljnjo kariero. Študentsko delo je namreč odlična priložnost, da se preizkusi na različnih področjih in spozna, kaj ga veseli.

»Na začetku študija ni nujno, da je delo neposredno povezano s smerjo študija, saj prav vsako delo prinaša določene izkušnje, kasneje, proti koncu študija, pa se je dobro usmeriti na področje, ki bi ga radi opravljali tudi v prihodnje.

Z vzpostavljenimi stiki lahko študent stke pozitivno nit z delodajalcem in pri njem dobi tudi redno zaposlitev. Delodajalci namreč veliko raje v svoj krog zaposlenih sprejmejo tiste, ki so že preverjeni, vpeljani v delovni proces in so z njimi zadovoljni,« pojasnjuje Pračkova.

Študentom še svetuje, da se že pred začetkom dela z delodajalcem dogovorijo o vseh razmerah dela. Znana mora biti urna postavka (in rok, do katerega študent lahko pričakuje plačilo), tako kot tudi to, koliko bo študent zaslužil med uvajanjem, kaj bo z morebitnim inventurnim mankom itn. Jasno morajo biti določeni trajanje dela, zahteve, dodatni pogoji in interna pravila v podjetju.

Pred začetkom dela se je na študentskem servisu tudi smiselno pozanimati, kakšna je plačilna disciplina potencialnega delodajalca in ali je podjetje na seznamu neplačnikov študentskega dela, ki je objavljen na spletni strani www.neplacniki.net.