Uspešen je tisti podjetnik, ki tudi polno živi

Lise, ki se je v Slovenijo preselila iz Danske, ocenjuje, da ne znamo izkoristiti možnosti, ki jih imamo.

Objavljeno
01. julij 2016 01.24
Sonja Kolarič
Sonja Kolarič

Zgovorno inštruktorico jahanja in uspešno podjetnico Lise Pavšič je v Slovenijo iz rodne Danske pripeljala poslovna pot, bila je namreč turistična vodnica za danske turiste po Sloveniji. Ljubezen in nove možnosti, ki so se odprle z osamosvojitvijo Slovenije, so jo prepričale, da je ostala.

Z možem sta pred 25 leti ustanovila podjetje Slodan (kratici za Slovenijo in Dansko). Kot pravi Lise, sta takrat orala ledino, saj sta bila prva, ki sta začela uvažati in prodajati vodne postelje, hišni tekstil ter notranjo opremo iz naravnih materialov iz Danske in Velike Britanije.

O odnosih med sodelavci

Že ko je prišla v Slovenijo, je spoznala, da se naše gospodarstvo razlikuje od tistega v skandinavskih državah predvsem po tem, da pri nas ni tradicije spoštovanja med delodajalcem in delavcem in da podjetniki premalo cenijo tako svoje zaposlene kot kapital, ki ga ustvarijo. V svojem podjetju je to želela odpraviti in zaposlenim ponuditi dobre možnosti za napredek in sodelovanje pri odločanju.

»Pri tem sva se morala z možem precej angažirati, da so zaposleni sploh spoznali, da jih nočeva izkoriščati, temveč želiva z njimi sodelovati,« pravi Lise. Njeno vodilo v poslovnem svetu sta bila vedno spoštovanje in soodgovornost do zaposlenih, kar je pričakovala tudi od zaposlenih. Se je pa zavedala, da mora ustvariti takšne razmere za delo, da jo bodo delavci spoštovali.

Do večjih globalizacijskih tokov in prihoda velikih trgovin s tekstilom in pohištvom v Slovenijo ter do krize leta 2006 so poslovali zelo uspešno, potem pa z možem nista več mogla obstati na trgu, saj je bila konkurenca prevelika – podjetje sta prodala.

V času krize in negotovih razmer je v slovenski politiki zaposlovanja pogrešala predvsem to, da bi se lahko delavci zavarovali za dodatna nadomestila za brezposelnost, če bi se podjetje, v katerem so zaposleni, znašlo v krizi ali bi nenadoma zboleli. »Na Danskem se lahko zavaruje tudi delodajalec, da zavaruje svoje posle, če dela s tveganimi partnerji, lahko zavaruje posamezne pogodbe. Tega v Sloveniji takrat ni bilo,« primerja razmere podjetniškega sveta v Sloveniji in na Danskem.

Finance pridejo, če je vse drugo urejeno

Na začetku je bilo Lise težko predvsem zaradi nepravilne uporabe slovenščine, to je postal njen prepoznavni znak, ki ji je bil v breme, saj se je počutila nezadostno. Kljub temu pravi, da so jo povsod dobro sprejeli in je bila vedno dobrodošla.

Pomembno ji je bilo, da je imela poleg podjetniške poti še čas za družino in konje. »Uspešen ni tisti podjetnik, ki je uspešen samo finančno, najpomembnejše je, da poleg dela tudi polno živiš. Finančni uspeh pride sam od sebe, če je vse drugo urejeno,« je prepričana Pavšičeva. Z denarjem, ki sta ga zaslužila s podjetjem, sta z možem zgradila kmetijo, na kateri zdaj vzrejata islandske konje. Najprej je bil to njun hobi, nato je iz njega zrasla mala podjetniška pot jahalne šole, ki sta jo pred dvema letoma dopolnila z oddajanjem prenočišč z zajtrkom.

Slovenija je po mnenju Pavšičeve odlična država za investicije, ker Slovenci niso dovolj samozavestni in dovolj inovativni, da bi izkoristili vse možnosti, ki se jim ponujajo. »Pametno je investirati v manjše podjetje, ki bi se znalo pravilno lotiti samopreskrbe, ekološkega kmetijstva, in v stvari, ki jih Slovenci sami ne vidijo ali nimajo tradicije. Vsakemu pametnemu podjetniku bi pri nas lahko uspelo,« meni Lise Pavšič.

Žal ji je, da razprodajamo naše naravne vire, na primer vodo, saj po njenem mnenju taka vrsta podjetništva ni primerna za tako majhno državo. »Slovenci smo bili premalo kritični v času tranzicije in smo mislili, da je vse, kar je tuje, tudi dobro. Kar se je izkazalo za neresnično,« opisuje svoj pogled. Neprimerno se ji tudi zdi, da je dovoljeno nekomu, ki je že bil neuspešen v enem podjetju, na isti način poslovati še v drugem.

»Biti podjetnik ni preprosto, zato zelo spoštujem vsakogar, ki se loti podjetništva resno in zavzeto. Upam pa tudi, da jim bo država pri tem pomagala in jih ne bo ovirala na njihovi poti,« še pravi sogovornica.