V EU rekordna zaposlenost

Stopnja zaposlenosti dosegla že 73,2 odstotka.

Objavljeno
22. december 2018 07.00
Posodobljeno
22. december 2018 07.00
Zaposlenost v Evropski uniji se je povečala v vseh sektorjih. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. F. K.
M. F. K.
Ljubljana - Evropska komisija je objavila zimsko izdajo pregleda razvoja na področju zaposlovanja in socialnih zadev v Evropi, ki potrjuje splošni pozitivni razvoj na trgu. V letošnjem tretjem četrtletju je bilo v EU zaposlenih 239,3 milijona ljudi, kar je nova rekordna vrednost.

Največ novih delovnih mest predstavljajo zaposlitve za nedoločen čas in polni delovni čas. V drugem četrtletju se je število stalnih zaposlitev v primerjavi s četrtletjem prej povečalo za 2,7 milijona. Stopnja zaposlenosti je v drugem četrtletju dosegla 73,2 odstotka, kar je vse bližje cilju iz strategije Evropa 2020, ki znaša 75 odstotkov.
 

Povečanje v vseh sektorjih, razen v kmetijstvu


Število zaposlenih s polnim delovnim časom se je povečalo za 2,3 milijona, število zaposlenih s skrajšanim delovnim časom pa je ostalo stabilno.

Zaposlenost v EU se je v primerjavi z istim četrtletjem leto poprej povečala v vseh sektorjih, razen v kmetijstvu. Največji porast je zabeležil sektor storitev. Samo v trgovini na debelo se je dodatno zaposlilo 730.000 ljudi, medtem ko je v drugih storitvenih sektorjih dobilo delo 1,8 milijona ljudi. Stopnja brezposelnosti se še naprej zmanjšuje. Oktobra letos je znašala 6,7 odstotka v EU in 8,1 odstotka v evrskem območju, kar pomeni zmanjšanje za 0,7 odstotne točke v obeh primerih v primerjavi z letom poprej.