V finančni upravi iščejo nove sodelavce

Objavili so javni natečaj, do 14. decembra je mogoče oddati prijave za 57 delovnih mest po Sloveniji.

Objavljeno
11. december 2017 17.30
Posodobljeno
12. december 2017 06.00
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana – V finančni upravi so objavili obsežen razpis za 57 prostih delovnih mest, na katerega se je mogoče prijaviti do 14. decembra. Zaposlene iščejo na območju Ljubljane in za območne davčne urade. Tako se pripravljajo tudi na napovedane upokojitve.

Prek javnega natečaja nameravajo v finančni upravi zapolniti delovna mesta, ki so že prosta, hkrati se pripravljajo na načrtovane upokojitve. »Finančna uprava se je po predhodnem soglasju ministrstva za finance in po tehtnem premisleku odločila, da bo zaradi pričakovanih upokojitev v letu 2017 in 2018 objavila več delovnih mest, ki so se že sprostila oziroma se bodo v prihajajočih mesecih,« smo izvedeli v generalnem finančnem uradu. Kot poudarjajo, so postopki zaposlitev za nedoločen čas v državnih organih sorazmerno dolgotrajni, zato moramo objave izvesti pravočasno.

Razpis si je mogoče ogledati na zavodu za zaposlovanje in na spletni strani ministrstva za javno upravo med objavami prostih delovnih mest v poglavju za javne natečaje: ker je objava tam od 6. decembra, prijavni rok pa traja le osem dni, je do konca natečaja ostalo malo časa.

Navadne poštne pošiljke na obrazcih, ki so priloženi razpisu, morajo biti 14. decembra pri naslovniku, za priporočene zadošča, da jih kandidati oddajo zadnji dan do polnoči. Pozno zvečer je priporočene poštne pošiljke mogoče oddati le v dežurnih poštnih poslovalnicah – po ena je v Ljubljani in Mariboru, in na večjih Petrolovih bencinskih servisih, ker ta družba po pogodbi s Pošto Slovenije opravlja nekatere storitve. »Za pisno obliko prijave se šteje tudi elektronska oblika, poslana na elektronski naslov, pri čemer veljavnost prijave ni pogojena z elektronskim podpisom,« poudarjajo v razpisu.

Največ za kontrolo

»Nadomestne zaposlitve nameravamo izvesti na vseh področjih dela, največ pa jih je predvidenih za področje kontrole,« poudarjajo v generalnem finančnem uradu.

Na območju Ljubljane prek natečaja iščejo več zaposlenih za generalni in posebni finančni urad, ki se ukvarja z velikimi davčnimi zavezanci, ter za ljubljanski finančni urad, ki sega čez meje glavnega mesta – tako je na voljo tudi delovno mesto v Logatcu in v oddelku za carinjenje na letališču Brnik. Prek razpisa nameravajo v finančni upravi zapolniti še delovna mesta na območju finančnih uradov Celje, Hrastnik, Koper, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Velenje.

Na generalnem finančnem uradu v Ljubljani recimo iščejo dva višja svetovalca za področje dohodnine in prispevkov, v upravi za carine finančnega svetovalca inšpektorja, v oddelku za finančni nadzor na področju davkov pričakujejo višjega finančnega inšpektorja.

Za območne urade iščejo tudi finančne izterjevalce, svetovalca za izvršbo, finančne kontrolorje – povpraševanje po teh je sploh največje. Na več območnih uradih se bodo sprostila delovna mesta vodij glavne pisarne. Za vseh 57 delovnih mest, ki so vključena v javni natečaj, pričakujejo od kandidatov izkušnje – najmanj 6 mesecev in največ 4 leta za zahtevnejša dela pri vrhu kadrovske hierarhije.

Odhajajo in prihajajo

Enotna finančna uprava je nastala 1. avgusta 2014, ko sta se vanjo združili carinska in davčna služba. Konec prvega skupnega leta je imela ta javna ustanova, od katere sta večji le vojska in policija, 3692 zaposlenih. Med njimi je bilo 2522 pooblaščenih uradnih oseb: 982 inšpektorjev, 167 preiskovalcev, 285 carinikov, 800 kontrolorjev in 288 izterjevalcev.

Zdaj je v njej okoli 3660 uslužbencev, kar je 1,3 odstotka več kakor konec leta 2015. Med njimi je 2384 ali 65,1 odstotka žensk in 1276 ali 34,9 odstotka moških. Povprečna starost javnih uslužbencev, zaposlenih za nedoločen čas, je konec leta 2016 dosegla 48,5 leta. Ta tudi v tej ustanovi postopno leze navzgor – ob koncu leta 2014 so bili stalno zaposleni stari povprečno 47,2 leta. Trenutno je med zaposlenimi 351 inšpektorjev in 1058 kontrolorjev.

Ob koncu leta 2016 je imela večina zaposlenih v Fursu, 3582 uslužbencev, sklenjene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, 78 za določen čas: »Za določen čas je bilo zaposlenih 24 uslužbencev zaradi nadomeščanja dalj časa odsotnih javnih uslužbencev, 15 športnikov in 39 pripravnikov.«

Lani je finančno upravo zapustilo 107 uslužbencev, med njimi je bilo 16 uslužbencev s pogodbo o zaposlitvi za določen čas in 91 s pogodbami za nedoločen čas. Hkrati je finančna uprava sklenila 161 novih delovnih razmerjih, 87 pogodb za nedoločen čas in 74 za določen.