V Krki dela petina agencijskih delavcev, v Žitu pa 13 odstotkov

Zaslužijo, napredujejo in počitniške kapaciete koristijo po enakih pogojih kot redno zaposleni.
Objavljeno
30. oktober 2017 19.59
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Globalna raziskava o agencijskem delu je pokazala, da približno 50 milijonov ljudi po svetu zaposlenih na kadrovskih agencijah, v Evropi agencijski delavci predstavljajo 1,9 odstotka zaposlenih. Najpogosteje so zaposleni v storitveni dejavnosti in proizvodnji. V Nemčiji podjetja, ki delavce najemajo, kot razlog za to najpogosteje navajajo (84 odstotkov), da se tako hitreje prilagajajo povpraševanju kupcev. Tri četrtine tistih, ki imajo tudi agencijske delavce, pa je poudarilo, da so delavci na ta način hitreje na voljo.

Zakaj delavcev raje ne zaposlijo, smo med drugim vprašali tudi nekaj podjetij v Sloveniji, odgovore pa smo prejeli od Žita in Krke.

 

Prilagajanje trgu, delavce tudi prezaposlujejo v podjetje

»V Skupini Žito koristimo storitve kadrovskih agencij na področju zagotavljanja dela delavcev tako zaradi obdobnih, sezonskih nihanj v proizvodnji kot zaradi drugih prednosti, ki jih prinaša tovrstno sodelovanje. Med temi je vredno izpostaviti zmanjšanje časa, ki je potreben za zagotovitev kandidatov kot tudi zmanjšanje administrativnega dela, povezanega z iskanjem in zaposlovanjem,« je povedal Sašo Miklavc, direktor splošno kadrovskega in pravnega področja v Žitu.

V podjetju z agencijskimi delavci v povprečju zadovoljujejo približno 13 odstotkov vseh potreb, delo pa opravljajo skoraj izključno v proizvodnih enotah.

V Krki v Sloveniji je ob nekaj več kot 4400 zaposlenih še 20 odstotkov agencijskih delavcev. Več kot polovica je na agencijah že zaposlenih za nedoločen čas. »Prek agencij zaposlujemo tudi delavce, ki nimajo ustrezne izobrazbe za delo v farmacevtski proizvodnji. V času dela prek agencije dobijo v dveh letih potrebno obvezno neposredno prakso v farmacevtski proizvodnji, ki jim omogoča izobraževanje in usposabljanje za pridobitev certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije, po tem času pa tudi zaposlitev na agencijah za nedoločen čas.

Glede na gospodarsko rast in stabilnejše razmere na prodajnih trgih smo ponovno začeli s postopnim prezaposlovanjem agencijskih sodelavcev v Krko,« so pojasnili v službi za odnose z javnostmi pri našem največjem farmacevtu.

 

Sodelujejo samo s preverjenimi agencijami, ki jih tudi nadzirajo

S kadrovskimi agencijami so začeli sodelovati zaradi poslovnih potreb na globalnih trgih, ki v zadnjih letih niso bile stabilne. »Sodelujemo z največjimi agencijami, kot so M Servis, Kariera in Adecco, ki spoštujejo najvišje standarde kakovosti in imajo profesionalen odnos do svojih zaposlenih. Razlog za tovrstno zaposlovanje ni prihranek, ampak predvsem fleksibilnejša oblika zaposlovanja, ki omogoča podjetju hitrejše odzivanje na potrebe trga,« so še povedali v Krki.

Sašo Miklavc je pojasnil, da so v Žitu pri izboru agencij zaradi nekaterih preteklih slabih izkušenj, še posebej previdni in zahtevni: »Sodelujemo izključno z agencijami, ki preverjeno plačujejo delavce skladno z dogovorom in zakonskimi določbami ter imajo tudi sicer urejene odnose z delavci. Agencijski delavci so obravnavani enako kot zaposleni neposredno v Žitu, imajo tudi enake ugodnosti - na primer obdarovanje otrok ob novem letu, udeležba na internih dogodkih za zaposlene, piknikih ter koriščenje počitniških kapacitet.«

Zaposlenim prek agencij poleg plače pripadajo tudi vse druge ugodnosti, ki jih imajo zaposleni v podjetju. Torej božičnica, regres, nagrade za poslovno uspešnosti, stimulacije ... v enaki višini kot zaposlenim v Krki. Enako pa velja tudi za napredovanja, dopuste in bolniško odsotnost v primeru bolezni. »V celoti nadziramo tudi obračun in izplačila, ki jih delavci dobijo za opravljeno delo,« so poudarili v Krki.