»Vozni red« za povratek domov

Euraxess je enotna vstopna točka za mednarodno mobilne raziskovalce, sodi pa pod Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius).
Fotografija: Raziskovalci, ki delajo v tujini, težko najdejo pot domov. FOTO: Blaz Samec/
Odpri galerijo
Raziskovalci, ki delajo v tujini, težko najdejo pot domov. FOTO: Blaz Samec/

Marsikateri izmed naših sogovornikov, ki bi rad svoje znanje vpregel v slovenski gospodarski voz in zaživel doma, ne ve, kam naj se obrne, kakšne so sploh možnosti, katero podjetje ali institucija potrebuje njegovo znanje, kako naj se loti iskanja, kako naj se uspešno predstavi ... Nekatera prodorna podjetja aktivno iščejo slovenske strokovnjake, uveljavljene v tujini, nismo pa zasledili skupne ažurne baze podatkov o ponudbi zaposlitev, usmerjenih na slovenski možganski trust zunaj meja, in tudi ciljno promoviranih. Pravzaprav del take baze obstaja, in to za segment, na katerem sloni razvoj in konkurenčnost gospodarstva, za raziskovalce. Pri nas je nemara premalo opazen, izhaja pa iz evropske ureditve.


Raziskovalci v gibanju


Evropa podira meje in odpira vrata mobilnosti raziskovalnih talentov z vsega sveta. V ta namen je pred leti vzpostavila evropski portal Euraxess – Raziskovalci v gibanju, ki je enotna vstopna točka za mednarodno mobilne raziskovalce in med drugim objavlja podatke o prostih delovnih mestih in štipendijah ter raziskovalcem, ki jih zanima delo v posamezni državi, svetuje pri iskanju zaposlitve. Krovna organizacija Euraxessa v Sloveniji je Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius). Slovenski Euraxess je predvsem namenjen tujim raziskovalcem, ki prihajajo v Slovenijo in potrebujejo informacije ter podporo pri iskanju vizumov, dovoljenj za prebivanje in za delo.

Kot je povedala Petra Bevek, vodja sektorja Cmepius, pa se na Euraxess lahko obrnejo tudi slovenski raziskovalci, ki delajo na projektih v tujini in bi se želeli vrniti domov. Na centru so namreč ugotovili, da so ti zelo slabo informirani. Kar ni nič čudnega, saj jim ob obremenjenosti s projekti preprosto zmanjka časa za načrtovanje kariere. V tujini so (tudi prek Euraxessa) začeli intenzivno delati prav na kariernem razvoju raziskovalcev, na tem, da jim pravi čas posredujejo potrebne informacije in jih usposobijo na področjih, ki jih ne obvladajo. Na primer, kako napisati projekt, kako iskati po bazah podatkov, kako oblikovati življenjepis – vse to so zelo pomembne veščine, ki za raziskovalce niso samoumevne. Slovenija v tem pogledu zaostaja, univerze takega izpopolnjevanja ne izvajajo dosledno.


Želijo si večji odziv


»Žal pa nas raziskovalci težko najdejo,« potarna Petra Bevek. »Cmepius ni najbolj logična povezava, saj asociira predvsem na študente. Kontaktne točke za Euraxess so sicer univerze in inštituti; njihov seznam se širi, z nekaterimi zelo dobro sodelujemo, a bi si želeli večji odziv.«



Če se torej na primer astrofizik, mladi raziskovalec, ki nekje v Aziji proučuje črne luknje, želi vrniti v Slovenijo – kaj lahko stori? Najprej se prijavi v mrežo, na evropsko spletno stran Euraxess in izbere Slovenijo. Vpiše, kje in kaj bi si želel početi, sistem povpraševanje pošlje kontaktnim točkam. Če kje potrebujejo tak profil, se povežejo z osebo in postopek steče. Raziskovalec pa lahko z nastavitvami doseže, da ga sistem sam obvešča o razpoložljivih službah v želeni državi, s posebnim spletnim orodjem pa si lahko sam izdela tudi karierni načrt.

Na portalu Euraxess je trenutno več kot 6000 odprtih delovnih mest v več kot 50 državah, od tega 13 v Sloveniji. Institucije, ki delujejo na evropskih projektih, že pogodba zavezuje, da objavljajo na tem portalu. Največje je povpraševanje po raziskovalcih v Veliki Britaniji, sledijo Poljska, Italija, Francija, Nizozemska, Nemčija, in to na področjih medicine, strojništva, biologije, fizike in računalništva. Podoben je tudi nabor prostih raziskovalnih mest v Sloveniji: univerze in inštituti iščejo raziskovalce na področju strojništva, arhitekture, fizike, kemije, matematike, ekonomije, računalništva itn.

Komentarji: