Jaz, zeliščar-ka: Z zavoda na univerzo, nato v posel

Od leta 2013 je certifikat o znanjih s področja zeliščarstva prejelo že 57 posameznikov na Ajdovskem.

Objavljeno
24. marec 2016 14.42
Katja Željan
Katja Željan

Mnogi, ki iščejo zaposlitev ali si poskušajo zagotoviti dodaten vir zaslužka, priložnost prepoznajo v nadgradnji neformalnih znanj s strokovnim usposabljanjem in pridobitvi nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK). Na Ajdovskem k precejšnjemu interesu za takšno obliko izobraževanja veliko prispeva velik nabor programov, med katerimi so tudi pridelovalci zelišč, predelava živil in ekološko kmetovanje.

Izjemno zanimanje so vzbudili prav z NPK za zeliščarje. Program so prvič izvedli leta 2013, do danes pa so podelili že 57 certifikatov za tovrstno NPK. V kratkem bodo začeli peto izvedbo usposabljanja. Po besedah Helene Furlan, organizatorke izobraževanja Ljudske univerze Ajdovščina – ki je ena redkih v državi, ki usposabljanje za NPK zeliščar sploh izvaja –, je ta program vsebinsko pester, pri izvedbi pa sodelujejo strokovnjaki z različnih področij.

»Program usposabljanja obsega pridobivanje znanja o pridelavi sadilnega materiala in zelišč v zaprtem prostoru in na prostem, prepoznavanje zelišč v naravi, spravilo zelišč, sušenje, pakiranje, skladiščenje izdelkov in trženje. Udeleženci programa spoznavajo tudi nastajanje tradicionalnih pripravkov, kot so destilacija eteričnih olj ter izdelava mil, mazil in namazov iz zelišč,« je opisala program.

Lani so naredili še korak dlje, saj so pripravili prvo srečanje različnih generacij zeliščarjev, ki so znanje za delo na tem področju pridobili pri njih. »Trudimo se povezovati udeležence iz različnih skupin, da si izmenjajo informacije, sledijo razpisom, s katerimi lahko dobijo sredstva za vzpostavitev svoje dejavnosti, ali se pogovorijo o izkušnjah, kako začeti, kako nadaljevati in kako graditi svojo dejavnost. Poudarek je torej na mreženju in povezovanju; njihova pot se s prejetjem certifikata NPK namreč ne konča, temveč šele dobro začne,« poudarja Furlanova.

NPK – korak do (samo)zaposlitve

In kakšne izkušnje imajo sodelujoči v usposabljanju oziroma s pridobitvijo NPK za zeliščarja? V prvi skupini, ki je usposabljanje začela leta 2013, je bila tudi Nadja Gregorič z Vogrskega. Kot pravi, se je za program odločila po dveh letih brezposelnosti. »Iskala sem dodatna znanja, dobila pa sem tudi poznanstva s strokovnjaki in sošolkami, ki so še zdaj odlične kolegice. Med seboj si tudi po treh letih pomagamo, izmenjujemo semena, sadike, izkušnje, informacije. Po pridobljenem NPK sem začela postopno oživljati dvajset let zapuščeno kmetijo, ki sem jo podedovala.

Bilo je veliko dela in letos bo na moji zemlji več kot 200 različnih vrst zdravilnih rastlin. Lani sem začela tržiti nekatere čajne mešanice in začimbe na stojnici v Šempetru pri Gorici. Vztrajno gradim svojo pot do zastavljenega cilja, NPK pa je bil prvi korak.«Tretji skupini, ki je delo začela leta 2014, se je priključila Karmen Nemec iz Lokavca pri Ajdovščini. »Z zelišči, predvsem z njihovo predelavo, sem se ukvarjala, še preden me je na usposabljanje in certificiranje za NPK zeliščar napotil zavod za zaposlovanje. S predavanji sem pridobila veliko dodatnih znanj in precej močno osnovo za utrditev blagovne znamke, ki sva jo začeli graditi v tandemu z mamo, ki me je nekako tudi vpeljala v svet zelišč.

 

Skupaj sva odprli dopolnilno dejavnost na kmetiji, kjer imava večji zeliščni vrt. Gojiva ognjič, ameriški slamnik, pegasti badelj, smilj, slezenovec in veliko drugih rastlin. Dejavnost vsako leto malce nadgradiva in redno razširjava ponudbo. Najine zeliščne izdelke ustvarjava pod blagovno znamko Zeliščni čaji in maže moje mame.«

Pridobljena znanja delijo naprej

V zadnji skupini zeliščarjev, ki so jih lani izobrazili na Ljudski univerzi Ajdovščina, pa sta bili Mirjam Marinič iz Vedrijana v Goriških brdih in Darja Colja iz Coljave pri Komnu.

Prva se je preusmerila v ekološko kmetovanje sivke. Poleg drugih dejavnosti na kmetiji že nekaj časa goji sivko, rožmarin, v manjših količinah tudi druga zelišča. Izdelke kupcem predstavlja z izvajanjem delavnic in ob skupni žetvi sivke na kmetiji. Prodaja jih pod blagovno znamko Vonj poletja. Pravi, da se je na usposabljanje prijavila, ker kljub vpeljani dejavnosti znanj nikoli ni preveč. »Pridobila sem uporabna teoretična in praktična znanja ter vedenja o pridelavi, predelavi, trženju zelišč. Seznanili so nas z zakonodajo, ki ureja in regulira to področje. Spoznala sem ljudi in strokovne službe, ki ponujajo uporabne nasvete, materiale, storitve ...

Certifikat je potreben in nujen saj pomaga, da smo v poslu in v odnosih s strankami kredibilni in zbujamo večje zaupanje v nas in naše izdelke. Znanja, ki sem jih pridobila, mi pomagajo v vseh etapah moje dejavnosti. V veliko pomoč so mi pri novih nasadih, saj je pot do mojega cilja zato krajša in tudi spodrsljaji so redkejši. Usposabljanje je rodilo nove ideje, nove načrte.«

Darjo Colja je lani na njeno željo na usposabljanje za pridobitev NPK zeliščar napotil zavod za zaposlovanje. »Zelo sem bila zadovoljna z znanji in izkušnjami, ki so jih podajali predavatelji in praktiki, ki že pridelujejo zelišča. Dobila sem veliko informacij, kje in kako naj kaj nabavim ter sploh začnem, pa tudi veliko podpore organizatorjev izobraževanja v postopku certificiranja.

Certifikat mi pomeni nov korak v življenju, saj sem prav zato zdaj delno zaposlena na ekološki kmetiji Brinjevka, ki je socialno podjetje. Pomagam pri vzgoji lastnega sadilnega materiala v rastlinjaku in skrbim za zeliščni vrt. Odločila sem se še za pridobitev pedagoško-andragoške izobrazbe, ker želim širiti znanja o zeliščih otrokom in odraslim. Začela pa sem tudi pripravljati površine za pridelavo zelišč na domači zemlji na Krasu.«