Zaslužijo evrov za obranih sto kilogramov paradižnikov

Na delo sezonske delavce vozijo z dotrajanimi vozili, v tednu dni jih je v dveh hudih nesrečah umrlo 16.
Fotografija: V okolici italijanskega mesta Foggia je na sezonskem delu tisoče sezonskih delavcev iz Afrike, ki obirajo paradižnik. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V okolici italijanskega mesta Foggia je na sezonskem delu tisoče sezonskih delavcev iz Afrike, ki obirajo paradižnik. FOTO: AFP

V dveh prometnih nesrečah, ki sta se v bližini italijanskega mesta Foggia zgodili v manj kot tednu dni, je  umrlo 16 Afričanov, sedem je poškodovanih.  Kot so poročali italijanski mediji, so nihče od njih ni imel dovoljenja za bivanje, v Italiji so na črno delali kot sezonski delavci v kmetijstvu. Druga nesreča, v kateri je bilo 12 smrtnih žrtev, trije so bili poškodovani, ko je njihov kombi bolgarskih registrskih tablic čelno trčil v tovornjak s priklopnikom.

Italijanska policija v povezavi s prvo nesrečo preiskuje sume kaznivih dejanj organiziranega kriminala za izkoriščanje delavcev ter posredovanje prevozov delavcev z neprimernimi vozili, kar vsakodnevno ogroža življenja in varnost na tisoče delavcev. Večinoma gre za tujce, ki v poletnih mesecih na poljih na območju Foggie pomagajo pri obiranju paradižnikov. Poleg Afričanov so tudi Romuni, Bolgari in Poljaki.

Protest sezonskih delavcev v organizaciji lokalnih sindikatov po smrti 16 kolegov. FOTO: AFP
Protest sezonskih delavcev v organizaciji lokalnih sindikatov po smrti 16 kolegov. FOTO: AFP


Pol ure odmora v deseturnem delovniku


Regijski sindikati so organizirali protestni shod in opozarjali na nedostojne pogoje teh delavcev, ki za vsakih sto kilogramov obranih paradižnikov zaslužijo en evro. »Delam osem do deset ur na dan, samo opoldne imamo pol ure odmora, zaslužim 30 evrov, potem moram plačati še pet evrov za prevoz,« je povedal 22-letni delavec iz Malija, zakonsko najnižja določena plača v kmetijstvu v Italiji je 48 evrov za sedemurni delovnik. Sindikati so ob tem še izpostavili, da od 1,3 evra, kolikor stane steklenica paradižnikove omake v trgovini, paradižnik predstavlja samo osem odstotkov cene, deset odstotkov je steklenica, 18 odstotkov predelava in 53 distribucija in prodaja, je poročala Afp.

Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal okrepitev nadzora in preventive, predvsem pa podporne ukrepe za kmete, ki zaradi velike konkurence iščejo čim cenejšo delovno silo, notranji minister Matteo Salvini pa boj proti mafiji in izkoriščanju delavcev. Postopno naj bi izpraznili tudi številne gete, kjer v predmestjih velikih mest živijo ilegalni migranti. Napovedal je tudi povečanje števila inšpektorjev, ki bodo nadzorovali zaposlovanje.

Komentarji: