Bitka za teran še enkrat izgubljena

Bogovičev predlog, da bi podaljšali rok za parlamentarni ugovor izjemi za Hrvaško glede terana, gladko zavrnjen.

Objavljeno
11. julij 2017 18.13
Posodobljeno
11. julij 2017 18.13
Teran
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Na zasedanju odbora evropskega parlamenta za kmetijstvo presenečenj ni bilo. Predlog slovenskega poslanca Franca Bogoviča, da bi podaljšali rok za parlamentarni ugovor izjemi za Hrvaško glede terana, je bil gladko zavrnjen. Od 38 poslancev, ki so glasovali, jih je bilo za le pet, 26 jih je bilo proti, sedem pa se jih je vzdržalo.

V kratki razpravi je sodeloval tudi uradnik evropske komisije João Onofre, ki se več čas ukvarja s primerom in javno zagovarja delegirani akt. »Teran bo ostal ekskluzivna zaščita porekla,« je pojasnjeval standardni argument Bruslja. Hrvaška, da bo zgolj dobila izjemo, saj pri njih raste sorta trte z enakim imenom. Koristi od podobnih izjem imajo po njegovih besedah številne evropske države, tudi Slovenija.

Tudi slovenski in hrvaški poslanci so izmenjali mnenja. Franc Bogovič (SLS) je opozarjal, da je izjema za Hrvaško neupravičena in da je bila omogočena v nasprotju s pravili. Poleg tega da se z delegiranim aktom legalizira dosedanjo hrvaško nezakonito prakso uporabe imena teran. Bogovič je tudi protestiral, ker evropski parlament ni omogočil prevoda razprave v slovenščino.

Hrvaški liberalec Ivan Jakovčić je opozarjal, da v hrvaški Istri pridelujejo teran že 800 let in da je teran sinonim za črno vino. »Nočemo nikomur ničesar vzeti. Želimo le zaščititi svoje,« je povedal. Ugotavljal je, da so se s temo ukvarjali pet ali šest let, sam pa se je zavzel za skupno čezmejno zaščito, tudi skupaj z Italijo. Po glasovanju je Bogoviču čestital za »fair bitko« in ga povabil na kozarec terana.

Z zavrnitvijo Bogovičevega predloga je zgodba s teranom v evropskem parlamentu zaključena. Prihodnji teden se bodo predvidoma s primerom ukvarjali še kmetijski ministri EU, ki lahko zavrnejo delegirani akt s tako imenovano super večino. To je videti kot znanstvena fantastika. Zato bo delegirani akt začel veljati.

Kmetijski minister Dejan Židan je sicer že napovedal tožbo pred sodiščem EU. Prej ko slej pa se bo moralo postaviti tudi vprašanje, ali je bila izbrana strategija in argumentacija Ljubljane res najboljša.