Boštjan Noč znova med kandidati za predsednika ČZS

Na odločitev, da se ne umakne, je vplivala tudi odmevna afera s prepovedanim zdravilom za čebele.

Objavljeno
10. januar 2016 13.14
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič

Ljubljana - Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč bo kljub še do pred kratkim drugačnim napovedim kandidiral za nov mandat predsednika zveze. Ta bo na občnem zboru, ki bo marca, izbirala novega predsednika. Dosedanji predsednik je med štirimi kandidati za ta položaj.


Volilni občni zbor ČZS bo v soboto, 5. marca v prostorih čebelarskega doma in sedeža zvete v Lukovici, na njem pa bodo za mandatno obdobje 2016-2020 izvolili predsednika, člane nadzornega odbora in člane častnega razsodišča. Člane upravnega odbora so že izvolili na delnih volilnih regijskih posvetih lani jeseni. Potem ko se je pred dnevi iztekel rok za oddajo kandidatur, je znano, da so za predsednika ČZS prispele štiri kandidature. Samostojno kandidaturo so vložili Tomaž Svete, Marjan Jug in Janko Prebil, čebelarsko društvo Zagorje pa je predlagalo Nočevo kandidaturo.


To je po svoje presenečenje, saj je v preteklem letu kar nekajkrat poudaril, da se ne misli več potegovati za ta položaj, ker je »vsakega obdobja enkrat konec« , bo pa še naprej z dušo in srcem v čebelarstvu - pri svojih čebelah. Noč, ki je svoje slovo od ČZS napovedoval tudi z izdajo knjige, v kateri bo popisano dobro desetletje njegovega delovanja v slovenskem čebelarstvu, z vsemi zgodami in nezgodami iz ozadja prepletenega delovanja zveze in inštitucij v državi, se je tudi zaradi aktualne afere z medom odločil, da sprejme kandidaturo.
»Ne želim, da bi kdo mislil, da sem zbežal, ker to ni moj način,« je pojasnil za Delo, povprašan, zakaj si je premislil. Želi si, da bi slovenski čebelarji s svojo stanovsko organizacijo izšli iz dogajanja močnejši kot kdajkoli. Krivično se mu zdi, da so zdaj oni očrnjeni, ko pa so prav s ČZS že dolgo opozarjali odgovorne na neurejen trg z zdravili za čebele in tudi na prodajo preparata, ki je bil po zapoznelem odzivu inšpektorjev povod za afero, katere žrtev so postali.


Noč vodi ČZS od leta 2007, v njegovem času pa so izpeljali nekaj odmevnih projektov od medenega zajtrka naprej, iz katerega je zrasel projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka, Slovenija pa si na njihovo pobudo prizadeva tudi za razglasitev svetovnega dneva čebel.