Hrvaški teran na pokušini v Bruslju

Prireditve se je udeležil tudi uradnik evropske komisije João Onofre, ki se je ves čas ukvarjal s primerom teran.
Objavljeno
07. september 2017 17.22
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – »Naj teran postane vino prijateljstva,« je bil slogan, pod katerim je hrvaški evropski poslanec Ivan Jakovčić v Bruslju organiziral predstavitev terana, ki ga pridelujejo vinarji v hrvaškem delu Istri.

Kar dobro obiskana prireditev je potekala sinoči v enem od salonov evropskega parlamenta. Jakovčić, ki prihaja iz stranke Istrski demokratični zbor, si izbojevanje izjeme za Hrvaško glede uporabe zaščitene označbe teran šteje za enega od večjih uspehov svojega parlamentarnega dela. Prepričan je, da bi si morali prizadevati za zaščito terana v treh državah (Hrvaški, Italiji, Sloveniji) in skupaj delati na njegovi promociji. Po številnih razpravah v zadnjem letu se je teran po njegovih informacijah odlično prodajal, saj da je povsod razprodan. »Ni bilo škodljivo, da smo se kregali,« se je pošalil.

Teran, vino prijateljstva. Foto: Peter Žerjavič

Prireditve se je udeležil tudi uradnik evropske komisije João Onofre, ki se je ves čas ukvarjal s primerom teran in pojasnjeval, da so povsem skladno s pravnim redom z delegiranim aktom omogočili izjemo za teran iz hrvaške Istre. Takšna rešitev da je evropski kompromis med različnimi interesi. Pripomnil je, da je govoril že na več prireditvah o teranu, a da je Jakovčićeva najbolj prijetna.

Med gosti je bilo tudi nekaj evropskih poslancev, od slovenskih je prišel le Jakovčićev kolega iz liberalnega tabora (Alde) Ivo Vajgl. Eden od podpredsednikov evropskega parlamenta, Čeh Pavel Telička, je povedal, da je v času številnih razprav začel podrobneje spoznavati teran in priznal da ima specifičen okus.

Predsednik združenja vinarjev Vinistra Nikola Benvenuti je pojasnjeval, da je teran njihova večstoletna dediščina in del tamkajšnje identitete. Na steklenicah predstavljenih vin sicer še ni bilo velikega napisa Hrvatska Istra, ki ga zahteva delegirani akt. Konec koncev, na mizah je bilo še vino iz zalog.