Lastniki gozdov za prvo mesto in za večjo varnost v gozdu

Na sejmu AGRA so v delu z motorno žago tekmovali najboljši lastniki gozdov
Objavljeno
27. avgust 2017 19.03
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona - Več kot petdeset slovenskih lastnic in lastnikov gozdov iz vseh območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije se je danes v sklopu kmetijsko živilskega sejma AGRA med sabo pomerilo v spretnostih z motorno žago na 19. državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov. 

Zavod za gozdove vsakoletna izbirna tekmovanja po območnih enotah in osrednje državno tekmovanje za najbolje uvrščene tekmovalce prireja predvsem zato, da bi med zasebnimi lastniki gozdov širil znanje in zavedanje o varnem delu v gozdu in o nujnosti primerne opreme za takšno delo. Po besedah direktroja ZGS Damjana Oražma si namreč še vedno vsak lahko kupi motorno žago in v svojem gozdu sam podira drevje ne glede na znanje in usposobljenost. Zato ZGS za lastnike gozdov pripravlja tečaje varnega dela z motorno žago, ki so v veliki meri pripomogli k večji varnosti in manjšemu številu poškodb in smrti med zasebnimi lastniki.

Čeprav statistika smrti zasebnih lastnikov pri delu v svojih gozdovih za zadnja leta na videz kaže poslabšanje varnosti - dolgoletno povprečje smrtnih nesreč je med 8 in 10 na leto, leta 2013 je v gozdu umrlo 15 zasebnih lastnikov ali njihovih pomočnikov, leta 2014, ko se je začela sanacija gozdov po žledolomu, zastrašujočih osemnajst, in leta 2015 štirinajst. Toda Jurij Beguš z Oddelka za gozdno tehniko in razvoj podeželja pri Zavodu za gozdove Slovenije opozarja, da ne smemo gledati samo absolutnega števila smrtnih nesreč, ampak moramo to število primerjati s količino posekanega drevja v določenem letu.

Po njegovem prepričanju je samo razmerje med številom umrlih in količino poseka pravo merilo varnosti dela v gozdu in to razmerje kaže, da se slovenski lastniki gozdov vedno bolj zavedajo nevarnosti in vedno bolj upoštevajo priporočila in navodila strokovnjakov. Pred leti se je namreč po ena smrtna nesreča zgodila že na vsakih 110.000 kubičnih metrov podrtega drevja v zasebnih gozdovih, predlanskim se je zgodila po ena smrtna nesreča na približno 300.000 kubičnih metrov poseka, lansko leto pa ena na 550.000 kubičnih metrov poseka.