Manj denarja za sofinanciranje kmetijskih zavarovanj

Vlada je z uredbo prepolovila subvencioniranje zavarovalnih premij

Objavljeno
09. januar 2015 18.55
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Vlada je s spremembo uredbe o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje in ribištva znižala svoj letošnji prispevek k subvencioniranju zavarovanj v kmetijstvu na 20 odstotkov.

Z novo uredbo je znižanje sofinanciranja zavarovalnih premij pri posevkih, nasadih in plodovih z dosedanjih 40 odstotkov na 20 odstotkov in pri zavarovanju živali ter rib z dosedanjih 30 odstotkov na 20 odstotkov.

Razlog za zmanjšanje obsega sofinanciranja je pomanjkanje proračunskih sredstev, saj, kot pravi minister Dejan Židan, »enostavno ni denarja in če ga ni, ne moremo obljubljati, da bomo nekaj počeli, če ni možnosti za to«.

Kolikšen bo natančnejši obseg sredstev za sofinanciranje zavarovalnih premij v kmetijstvu, bo znano po končanem proračunskem usklajevanju (premetavanje številk bo še do 22. januarja, ko bo rebalans proračuna prvič na vladi, pa tudi takrat najverjetneje še ne bodo dokončne). A po prvi oceni naj bi za to namenili okrog 1,5 milijona evrov ali še kaj manj.

S subvencijami so služile zavarovalnice

Minister sicer ob ohranjanju sofinanciranja zavarovalnih premij pričakuje, da zavarovalnice tega bremena ne bodo v celoti prevalile na kmetijce in dodaja, da tudi takrat, ko se je začelo subvencioniranje, premije niso bile za 40 odstotkov nižje do kmetov ampak so zavarovalnice kar pomemben del tega denarja zadržale zase. Zato realno kmetje v resnici sploh niso občutili, da jim resorno ministrstvo iz proračuna sofinancira 40 odstotkov zavarovalnih premij.

»To torej v praksi ni pomenilo, da so kmetje za 40 odstotkov manj plačevali za zavarovanja, čeprav nam je bilo generalno tako predstavljeno. Ko pa smo se potem pogovarjali s kmeti, se je dejansko pokazalo, da zavarovalnice kar nekaj tega preprosto niso prenesle v nižjo ceno zavarovanj pri kmetih in nenazadnje tudi zavarovalnice same povedo, da imajo iz tega naslova dobiček.« Ker zavarovalnice vedo, kot pravi, kakšne so realne zmožnosti kmetij za zavarovanje, predvideva, da tega zmanjšanja subvencij ne bodo ali pa vsaj ne v celoti prenesle na kmetijstvo.

Zbornica nasprotuje spremembi

To je strel v koleno prizadevanjem za višji delež zavarovanja kmetijske proizvodnje, pravijo razočarani nad odločitvijo vlade v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).
Spremembi odločno nasprotujejo, »saj bi to lahko še dodatno zmanjšalo število kmetov, ki zavarujejo svojo kmetijsko pridelavo«, zavarovanj pa je pri nas že tako manj, ko bi jih moralo biti, če želimo, da bi kmetijska pridelava lahko zagotavljala boljšo dohodkovno varnost, še posebej je to pomembno v času podnebnih sprememb in vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov. »Zaradi zaostrenih pogojev na strani zavarovalnic in slabših finančnih razmer v kmetijstvu se v zadnjih letih srečujemo celo z upadom števila kmetov, ki zavarujejo svojo kmetijsko pridelavo.«