Mleko podcenjeno, mlekarna pa raste

V Mlekarni Celeia odprli 2,8 milijona evrov vredno proizvodno linijo in skladišče.

Objavljeno
14. september 2016 14.49
Mlekarna Celeia
Brane Piano
Brane Piano

Arja vas − V eni najstarejših in danes največji domači mlekarni v zadružni lasti so odprli nove prostore za linijo pakiranja jogurta v plastenke ter skladišče repromateriala.

Poslopja in stroji v njih so v celoti plod domačega znanja, v duhu pomena tudi drugega domačega za slovenskega potrošnika pa je minilo tudi slovesno odprtje. Med drugimi sta se ga udeležila tudi kmetijski in gospodarski minister Dejan Židan in Zdravko Počivalšek.

Mlekarna Celeia, kot je dejal direktor Marjan Jakob, je v 17 letih podvojila odkup mleka in ga danes od pridelovalcev, posredno prek zadrug dejansko svojih lastnikov na Koroškem, v Šaleški dolini, na Celjskem in Kozjanskem ter drugod v Savinjski regiji na leto odkupi sto milijonov litrov.

Foto: Roman Šipić/Delo

Med drugim na leto napolnijo 60 milijonov lončkov jogurta in naredijo 5500 ton poltrdega sira, največ prodajo v Sloveniji, izvažajo na devet tujih trgov, v zadnjem obdobju so močno povečali izvoz v Italijo. V vseh teh letih niso odkupili niti litra tujega mleka, kot je napovedal Jakob, pa je njihov cilj na leto odkupiti 120 milijonov litrov mleka. Za svoje izdelke pod znamko Zelene doline imajo že štiri leta tudi certifikat za izdelke brez gensko spremenjenih organizmov.

Minister Židan je ob odprtju dejal, da si Slovenija prizadeva za sprejetje takšnih evropskih direktiv, ki bodo bolj zaščitile pridelovalca mleka, torej kmeta. Čeprav v Evropi že tri leta vlada mlečna kriza, ena najdaljših doslej, in odkupne cene mleka padajo, se za potrošnika izdelki v trgovinah niso pocenili. Poleg direktiv, ki bodo natančno razdelile končno ceno mleka med kmete, mlekarne in trgovce, bo treba razbiti tudi monopol, s katerim pet trgovskih verig obvladuje evropski trg ter določa cene, pri tem pa so največja žrtev premalo med seboj povezani pridelovalci.

Odprtje nove investicije v Mlekarni Celeia. Od leve predsednik NS Mlekarne Celeia Anton Pušnik, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kmetijski minister Dejan Židan in direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob. Foto: Brane Piano/Delo

»V Franciji, kjer so mlekarne primerljive z našimi, so se že dogovorili za postopno povečevanje odkupnih cen mleka. Povišanje cene za en cent bi slovenskim mlečnim pridelovalcem na leto dalo kar pet milijonov evrov več prihodka,« je pojasnil Židan.