Slovenska vina navdušila Azijce

Slovenija se z najkakovostnejšimi vini letos prvič predstavlja na največjem vinskem sejmu v Hongkongu.

Objavljeno
10. november 2016 12.39
Italijanska vinska zadruga Vivai Cooperativi iz Rauscenda 14.oktobra 2013.
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Hongkong − Slovenija se z najkakovostnejšimi vini letos prvič predstavlja na največjem vinskem sejmu v Hongkongu. Azijske ljubitelje vina zanima predvsem rdeče vino, v slovenskem paviljonu pa so se navdušili tudi za desertna vina.

Na največjem vinskem sejmu v tem delu sveta je Slovenija letos država gostja med 1600 razstavljavci iz 36 držav. Odprtju sejma je prisostvoval tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki danes tudi zaključuje uradni obisk Kitajske.

Na srečanju z novinarji je spomnil na večtisočletno zgodovino proizvodnje vina v Sloveniji, izpostavil diverzificirano območje od Alp do morja, tako pestra je posledično tudi ponudba slovenskega vina. Izvršni direktor Trgovinskega in razvojnega sveta v Hongkongu Benjamin Chau je ob obisku slovenskega paviljona naročil desertno vino.

Slovensko gospodarsko delegacijo zastopa 16 pridelovalcev vin ter dodatno še podjetji Berryshka in Oljarna Kocbek, ki se predstavljajo v slovenskem paviljonu. Na sejmu se namreč predstavljajo tudi druga podjetja z alkoholnimi pijačami, kot so viskiji, piva in vodke. Strokovni javnosti in ljubiteljem alkoholnih pijač so poleg pestre ponudbe na voljo številna doživetja in delavnice. Največ je prav degustacij pijač in delavnic pravilnega serviranja vina.

Od prvega sejma v letu 2008 se je število razstavljavcev potrojilo, azijski trg pa predstavlja desetino vse svetovne porabe vina. Samo v Hongkongu je sicer 20.000 restavracij.

V prvih osmih mesecih letos se je izvoz vina iz Hongkonga povečal za 37 odstotkov na skoraj pol milijarde evrov, medtem ko se je uvoz zvišal za 26 odstotkov na dobro milijardo evrov.