Slovenskim mlečnim izdelkom odprta vrata na Kitajsko

S podpisanim protokolom med slovensko in kitajsko resorno upravo je izpolnjen ključni pogoj za odobritev izvoza na Kitajsko.

Objavljeno
05. november 2015 15.56
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Peking, Ljubljana − Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je drugi dan obiska na Kitajskem podpisal protokol med slovensko upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in kitajsko generalno upravo za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke za izvoz iz Slovenije na Kitajsko. Danes pa je bil podpisan tudi memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva.

Slovensko delegacijo je na generalni upravi za kakovost in inšpekcijski nadzor sprejel minister in predstojnik te uprave Zhi Shuping, kjer so podpisali omenjeni protokol, ki sta ga državi parafirali avgusta letos. Protokol je natančen zapis dogovora o delovanju dveh uradnih institucij pri nadzoru zdravja živali in javnozdravstvenih zahtevah za mlečne izdelke, namenjene izvozu iz Slovenije na Kitajsko.

Slovenijo pa zanima tudi podpis sporazuma za izvoz perutninskega in svinjskega mesa in mesnih izdelkov, medu in izdelkov iz medu ter rib in izdelkov iz rib. Vprašalniki, ki jih je posredovala kitajska stran, so bili že posredovani v Peking, na današnjem sestanku pa je bilo še dogovorjeno, da bodo pospešili formalne postopke v zvezi s tem. Minister Židan je na srečanju predstavil tudi pobudo Slovenije za razglasitev svetovnega dne čebel pri Združenih narodih. Pri tem se je zahvalil Kitajski za pozitiven sprejem in podporo projektu, ki bi na področju odprave lakote in biodiverzitete po svetu doprinesel veliko dobrega.

Slovenska delegacija je obiskala tudi kitajsko upravo za gozdarstvo, kjer jo je sprejel vodja uprave Zhang Jianlong. Na srečanju so v ospredje postavili potenciale in konkurenčne prednosti gozdarstva in lesne industrije ter pomen delovanja celotne gozdno-lesne verige. Ob tej priložnosti je minister Židan podpisal tudi memorandum med obema ministrstvoma »o oblikovanju koordinacijskega mehanizma za sodelovanje v gozdarstvu med Ljudsko republiko Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope«. Slovenija bo namreč znotraj pobude 16+1 prevzela koordinacijsko vlogo sodelovanja Kitajske ter držav Srednje in Vzhodne Evrope. S podpisom memoranduma pa se vzpostavlja usklajevalni mehanizem sodelovanja za gozdarstvo, ki bo deloval kot izvršilni in usklajevalni organ na slovenskem ministrstvu. Židan je pri podpisu pohvalil neformalno obliko izmenjave mnenj ter iskanja novih priložnosti, pri tem pa dejal, da se s tem dopolnjuje regionalno sodelovanje kot tudi strateško partnerstvo med EU in Kitajsko, kar je še toliko bolj pomembno v gospodarsko izredno zahtevnih časih.

Format 16+1 je postal tradicionalna oblika sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope. Ob robu obiska je potekala tudi poslovna konferenca, ki je bila namenjena konkretnim dogovorom s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije ter predstavniki slovenskih podjetij na področju gozdno-lesne verige. Dogovorjeno je bilo tudi, da v Slovenijo še letos pride delegacija s tega področja.

Uradni obisk slovenske delegacije se nadaljuje v Nanchangu, kjer bo jutri potekala poslovna konferenca slovenskih in kitajskih podjetij, obisk Nacionalne turistične administracije LRK, minister Židan pa se bo srečal tudi s podpredsednikom kitajske vlade Wang Jangom.