Tudi pri vinu nič več samopreskrbni

Po uradnih podatkih je letna potrošnja vin v Sloveniji okoli 760.000 hektolitrov.

Objavljeno
15. marec 2016 12.13
M. Š.
M. Š.
Ljubljana − V Sloveniji je bila stopnja samopreskrbe z vinom v tržnem letu 2013/2014 93-odstotna, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Proizvodnja vin je v Sloveniji v tržnem letu 2013/2014 znašala okoli 700.000 hektolitrov, od tega so 68 odstotkov (skoraj 480.000 hektolitrov) predstavljala bela vina. Glede na kakovostno razdelitev vin so k skupni proizvodnji v opazovanem tržnem letu največ, namreč 71 odstotkov, prispevala vina z zaščiteno označbo porekla (500.000 hektolitrov).

Potrošnja vin je v Sloveniji znašala okoli 760.000 hektolitrov, kar 65 odstotkov vse potrošnje (nekaj več kot 490.000 hektolitrov) je v opazovanem tržnem letu predstavljal delež belih vin.

V tržnem letu 2013/2014 je prebivalec Slovenije v povprečju popil 36 litrov vina, so še dodali na Sursu.