Ustanovljeno združenje za konopljo

Kmetijska zbornica povezala pridelovalce konoplje, Ekoci nadaljuje s spodbujanjem pridelave.

Objavljeno
07. junij 2016 19.07
Konoplja
Brane Piano
Brane Piano
Celje, Ljubljana - Irena Rotar iz Ekoci pravi: »Veseli smo, da so nam prisluhnili stroka, institucije, napredni mediji in politika ter ponosni, da lahko vsakdo sodeluje pri nastajanju zakona o konoplji. Spodbudna je tudi izjava ministra Židana, da moramo v Sloveniji odpreti razpravo in se dogovoriti o razumnem zakonskem okviru za razumno uporabo konoplje. Da torej o legalizaciji konoplje spregovorita znanost in stroka, politika pa prisluhne in sprejme odločitve o zakonski regulaciji uporabe, pridelave, predelave in prometa z izdelki iz konoplje.«

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v ponedeljek na ustanovni skupščini novega slovenskega združenja za konopljo za prehranske in neprehranske namene dejal, da gre za zgodovinski trenutek in je vodstvo združenja, ko bo vzpostavljeno, po konstituiranju in pripravi programa delovanja povabil na prvo srečanje na ministrstvo.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) se je odločila z ustanovitvijo združenja za konopljo povezati dosedanje izkušnje pridelovalcev z ekoloških kmetij povezati s predelovalci in prodajalci konoplje.

Tudi minister Židan je poudaril, da domače kmetijstvo nujno potrebuje nove kmetijske proizvodnje, ki bodo tudi donosnejše. A je tudi opozoril, da je kmetijstvo lahko uspešno le, če je tudi stroškovno kar najbolj učinkovito.

»Uspejo lahko tisti, ki gredo skupaj skozi izzive, tako pa gredo lažje naprej, veliko težje pa je posameznikom,« je dejal minister in dodal, da pri nas sicer znamo kmetovati s tehnološkega vidika, imamo veliko znanja in izkušenj, a nam pogosto primanjkuje znanja in izkušenj s področja prodaje.

»Največja nevarnost je, če ne znamo prodajati, zato moramo vedeti, kdo vse potrebuje izdelke iz konoplje,« je dejal.

Zato se tudi pri priložnosti in poslovnih projektih za konopljo ne kaže zanašati le na teoretične možnosti velikega povpraševanja po izdelkih iz konoplje, temveč so potrebni konkretni dogovori in poslovne pogodbe.

Prisotne na ustanovni skupščini združenja za konopljo je minister še opozoril, da morajo skrbno načrtovati tudi javno predstavljanje poslovnih in drugih prednosti konoplje, saj pri svojem delovanju in promociji sektorja ne smejo prestrašiti potrošnika in mu dajati zavajajočih informacij, čemur smo že bili priča.

Potrošniku je treba navajati relevantna dejstva in podatke, ki so v celoti resnični. Židan je predlagal, da naj v združenju za konopljo za uspešnost zgodbe o tej industrijski rastlini pripravijo dober poslovni model, saj drugače ne bo pravega in želenega učinka.

Zasejali so poligon z 19 vrstami

Ustanovitev združenja pri KGZS je v znatni meri zasluga že vrsto let delujoče Eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci) z močno podporo v Savinjski dolini. Člani Ekoci so v sodelovanju s pridelovalci že pred petimi leti pričeli z ozaveščanjem in konkretnimi aktivnostmi. Posejali smo prvo njivo konoplje, jo poželi, pripravljali posvete in delavnice, letos so zasejali poligon industrijskih rastlin z 19 vrstami industrijske konoplje, že lani pa ustanovili zadrugo ter spodbudili izdelavo prvih izdelkov iz konoplje, med njimi tudi nogavic.

Projekt tekstilnih izdelkov iz konoplje nadaljujejo z natečajem Ekoci Green Designom za inovativna oblačila, ki jih bodo iz naravnih materialov ustvarili slovenski tekstilni ustvarjalci. Predstavili jih bodo na sejmu Agra v Murski Soboti.