V Španiji nov primer bolezni norih krav

Kravo, ki je imela atipični sev bolezni, so 10. novembra odkrili na kmetiji v pokrajini Salamanca.
Objavljeno
28. november 2017 12.27
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Madrid − V Španiji so odkrili nov primer bolezni norih krav, so sporočili iz Mednarodne organizacije za zdravje živali (OIE). Kravo, ki je imela atipični sev bolezni, so 10. novembra odkrili na kmetiji na severozahodu Španije, v pokrajini Salamanca, kravo pa so usmrtili in zažgali, je pojasnilo tamkajšnje kmetijsko ministrstvo.

Izvor bolezni je neznan, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili na Mednarodni organizaciji za zdravje živali. Pred tem so en primer bolezni norih krav v Španiji odkrili že marca letos.

Bolezen norih krav je sredi 80. let izbruhnila v Veliki Britaniji in se nato razširila v nekatere države EU. Evropska veterinarska uprava je takrat sprejela stroge ukrepe in med drugim prepovedala klanje govedi na domačem dvorišču oziroma ukazala testiranje vzorcev vseh zaklanih živali za prehrano.

Bolezen norih krav oziroma bovina spongiformna encefalopatija sicer pri ljudeh povzroča odmiranje možganov. V Španiji so zaradi te bolezni od leta 1996 evidentirali pet primerov smrti pri ljudeh.