Združevanje tradicije in novih vsebin

Letošnji sejem Agra bo zaznamovalo mednarodno leto stročnic

Objavljeno
09. avgust 2016 16.59
Sejem AGRA 2015
M. Š.
M. Š.
Ljubljana - V Gornji Radgoni se bodo 20. avgusta odprla vrata 54. kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki po besedah organizatorjev združuje tradicionalne in nove vsebine ter je največja tovrstna prireditev v regiji z 20 milijonov prebivalcev.

Letošnja Agra bo v znamenju mednarodnega leta stročnic, ekološkega kmetijstva in živil, lokalno pridelane hrane, zelišč in aromatskih rastlin, industrijske konoplje, nacionalnega bogastva gozdov in lesa, kmetijske tehnike za okolju varno in prijazno kmetovanje, mladih ter sodelovanja s Slovenci po svetu ob 25. obletnici osamosvojitve.

Sejem, ki se bo razprostiral na 71.000 kvadratnih metrih površin, na katerih se bo predstavilo 1800 razstavljalcev iz 30 držav bo odprl predsednik vlade Miro Cerar. Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca bo sejemsko dogajanje tudi tokrat povezalo vladne, stanovske in strokovne ustanove s ponudniki vrhunskih tehnologij, izbranimi poslovnimi partnerji ter najširšo množico potrošnikov, ki jih bodo družili poslovna srečanja, predstavitve najnovejših dosežkov reje, predelave, izdelave ter pokušnje nagrajenih živil in vin.

Država partnerica bo letos Madžarska, posebej se bodo predstavile Belorusija, Poljska, Srbija z Vojvodino, iz Hrvaške pa zagrebška in medžimurska županija ter županijska zbornica iz Siska.

Na strokovnih prireditvah bodo sodelovale najvidnejše ustanove, povezane s kmetijstvom in prehrano, na čelu z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo posebno pozornost namenilo promociji pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel ter projektu označevanja živil Izbrana kakovost - Slovenija.

Na sejemskih razstavah bodo letos na ogled avtohtone pasmi živali, bivanje na kmetiji, trajnostna gradnja in uporaba obnovljivih virov, vzorčni nasadi poljedelskih kultur, vrtnin in zelišč po konvencionalni in biodinamični metodi, slovenski trsni izbor, varno delo v gozdu, ekstenzivni nasadi starih sort jablan, pa tudi ocenjeni sokovi, vina, mlečni in mesni izdelki.

Med družabnimi dogodki organizatorji posebej omenjajo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske, podeželske mladine, tekmovanje v vlečenju vrvi, Agrino kuhinjo, tekmovanje v plesanju polke, nogometno tekmo slovenske vinske reprezentance, srečanje sommelierov in vinskih vitezov ter srečanje ljubiteljev starodobnih traktorjev Steyr.

Vseh šest sejemskih dni bo iz Ljubljane v Gornjo Radgono in nazaj vozil posebni avtobus.