Dvig na bankomatu v tujini tudi do 21 evrov

ZPS ugotavlja, da je menjalniški tečaj ugodnejši na Hrvaškem, zato denarja ni treba menjati pred odhodom.
Objavljeno
20. junij 2012 14.15
Posodobljeno
21. junij 2012 09.00
Alina Meško, 
Boštjan Krisper
Alina Meško, 
Boštjan Krisper

Na dopustu tudi v najlepših sončnih zahodih zagotovo ne boste uživali, če ne boste imeli dostopa do svojega denarja. Zato razmislite, kako boste v tujini plačevali, še preden se odpravite na pot. Če potujete zunaj evrskega območja, ne pozabite tudi na to, kako se izogniti nepotrebnim stroškom pri menjavi tujih valut.

Zanašati se na samo en način plačevanja, na gotovino ali kartico, je tvegano. Vsako plačilno sredstvo ima slabosti in prednosti, zato bo najbolje, da tveganje razpršite. Če potujete sami, in ne s turistično agencijo, je poleg debetne kartice in gotovine pametno imeti s seboj tudi kartico z odloženim plačilom.

Pred menjavo 
preveriti ponudbo

Denar lahko zamenjate v tujo valuto že pred odhodom na počitnice ali pa ob prihodu na končni cilj. Če se boste odločili za menjavo v banki, ta za menjavo ne bo zaračunala dodatne provizije, vendar je pregled bančnih tečajev pokazal, da se ti po bankah lahko krepko razlikujejo. Pri menjavi 100 evrov v kune bi aprila prihranili kar pet evrov, če bi jih zamenjali v banki Raiffeisen (najugodnejša), in ne v Hranilnici Lon (najmanj ugodna). Devize pa seveda lahko kupite tudi v tujini. Priporočamo, da prej poizveste, kakšen je tamkajšnji menjalni tečaj, in presodite, ali je morda pametneje opraviti menjavo že doma.

Za Hrvaško to očitno ne bo veljalo. Preverili smo spletna mesta nekaterih hrvaških bank in menjalnic in ugotovili, da je menjalni tečaj tam ugodnejši. Kljub temu pa je treba paziti, da ne naletite na kakšnega dražjega ponudnika valut. Zato že doma preverite, kakšen je povprečen menjalni tečaj. Vsekakor pa je pri potovanju v bolj oddaljene dežele dobro imeti nekaj tuje valute pri sebi za prve izdatke, saj menjalnice na letališčih zagotovo niso racionalna izbira.

Višje provizije 
ob dvigu gotovine

Debetna kartica je v tujini najprimernejša za uporabo bankomatov. Vendar se morate zavedati, da lahko banka za dvig gotovine na bankomatu zaračuna, če ste zunaj evrskega območja, precej več kot doma. Iz tarif v tabeli je razvidno, da bodo le komitenti nekaterih bank plačali za dvig manj kot dva evra. Če vaša banka za dvig na bankomatu zaračunava fiksen znesek, bo najbrž bolje, da gotovino dvigujete bolj redko in večje vsote. Če pa banka zaračuna provizijo kot odstotek dvignjenega zneska (iz razlogov, ki so nam povsem nerazumljivi), preverite, ali ne bi plačila večjih nakupov raje poravnali s kartico neposredno na POS-terminalu na prodajnem mestu. Za dvig večjih zneskov na bankomatu namreč lahko plačate tudi do 21 evrov.

Nekatere banke na bankomatih v svoji bančni skupini ne bodo zaračunale provizije za dvig gotovine. Tako so nam sporočili iz NLB in Unicredita. Preverite torej, ali ima vaša banka v državi, kamor potujete, sestrsko banko, kjer bo vaš dvig na bankomatu brezplačen.

Ne s kartico 
z odloženim plačilom

Za dvig gotovine s takšno kartico na bankomatu boste plačali visoko provizijo, in sicer najmanj 4,17 evra pri Sparkasse pa celo do 12 evrov pri NLB. Da banki na dopustu ne bi podarjali denarja, uporabite za dvig na bankomatu raje debetno kartico. Kartica z odloženim plačilom pa je primernejša za nakupovanje v trgovinah, ki ne omogočajo nakupa s kartico Maestro.

Banke smo prosili tudi za informacije o valutnem tečaju, ki se uporabi pri nakupu ali dvigu gotovine s kartico. Po navadi se pri dvigu v tuji državi zunaj evroobmočja opravita kar dva menjalniška posla, najprej iz tuje valute v dolarje, potem pa iz dolarjev v evre. Banke so nam sporočile, da za ta namen uporabljajo menjalni tečaj, ki ga določa mednarodni sistem Vise in Mastercarda in ga lahko najdete na njihovem spletnem mestu.

Varnost pri uporabi kartic

Na dopustu se lahko hitro zgodi, da vam kartico ukradejo ali jo zlorabijo. Zato svetujemo, da ste še posebno previdni pri dvigu denarja na bankomatih in pri plačilu v trgovinah. Če bi vam kartico ukradli, obstaja resna nevarnost, da vam bodo ukradli denar z bančnega računa. Zato morate ukradeno ali izgubljeno kartico nemudoma preklicati, da bi to preprečili. Če boste z blokado odlašali, banka morda ne bo povrnila ukradenega denarja. Številko bančnega klicnega centra hranite pri sebi ločeno od kartice. Priporočljivo je tudi, da tam shranite tudi identifikacijsko številko, da boste izgubljeno kartico laže preklicali, in kopije drugih osebnih dokumentov.

Če imate pri sebi več kartic, jih hranite na različnih mestih, da bi se v primeru kraje izognili težavam s pomanjkanjem gotovine. V najhujšem primeru lahko za pridobitev gotovine uporabite še Western Union.