Božo Jašovič odstopil zaradi Mercatorja

Video: Jašovič: ne želim delati za lastnika, ki ne želi delati z mano.
Objavljeno
21. december 2011 12.19
Posodobljeno
21. december 2011 14.11
 Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana - Moja odločitev za nepreklicni odstop je neposredno povezana s prodajo delnic Mercatorja, je svojo odločitev pojasnil predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Božo Jašovič.

NLB je pridobila delnice Mercatorja, ker osnovni dolžnik ni mogel vrniti kredita, zato je zasegla delnice. »Ves čas od tega zasega naprej je bilo jasno, da mora banka prodati te delnice. To ne sodi v portfelj bančnih kreditov. Delnice so tržni vrednostni papir in je banka z njimi izpostavljena tržnim tveganjem. Zaradi negativnih cenovnih izgub je zato imela kar nekaj izgube. Da bomo prodali te delnice smo zapisali v strategijo, ki jo je potrdila tudi vlada in tudi drugi ključni lastnik banke (KBC, op. p.).«

Po Jašovičevih besedah je bil »na koncu izbran en investitor, ki je s svojo ponudbo odstopal. Prišlo pa je tudi do pritiskov enega od ključnih lastnikov (države op. p.), ki je nasprotoval prodaji delnic Mercatorja družbi Agrokor, z argumenti, da bi lahko zaradi prodaje prišlo do številnih stranskih posledic na slovenske dobavitelje in proizvajalce hrane in ekonomijo kot celoto,« je pojasnil Jašovič.

»Taka razmišljanja so povsem legitimna, preseneča pa nas, da je do takega stališča prišlo v sklepni fazi in da je tako stališče v nasprotju z deklariranimi stališči v sami strategiji banke. Sam sem to razumel kot nezaupnico s strani največjega lastnika banke (države op. p.) In kot sem rekel v enem od zadnjih intervjujev, ne želim delati za lastnika, ki ne želi delati z mano, zato sem se odločil, da podam nadzornemu svetu nepreklicni odstop,« je obrazložil Jašovič.

»Pri izvedbi strategije je ključna podpora lastnikov, strategija implicira številne ukrepe, ki so nepopularni, zahtevni, zahtevajo odrekanja zaposlenih, samoomejevanje v poslovanju banke, vse z namenom, da bi bila banka bolj stabilna, odporna na šoke iz okolja. Če nimaš polne podpore, je take ukrepe težko izvajati. Mene je žal čas prehitel, a s svojim odstopom sem dal možnost, da pride nekdo drug, ki bo nadaljeval izvajanje te strategije. Banka zaradi te odločitve ne trpi, jaz nadaljujem s svojim delom in sem predsednik uprave vse do imenovanja novega predsednika uprave, ki bo nastopil delo z vsemi pooblastili.«

»Banka ima kljub težavam v poslovanju visok potencial, je visoko likvidna in odporna na šoke z okolja, na koncu si upam trditi, da je bolje stoječa kot marsikatera druga evropska banka,« je pribil Jašovič.

Glede nadaljnjega poslovanja NLB nima večjih skrbi, banka resda potrebuje dodatni kapital, a po novih, višjih standardih, sicer pa ima več kapitala kot kadarkoli prej.

»Tudi v bodoče bo poslovala dobro, upam, da se bo čim prej kapitalsko okrepila. Ker v banko ne dvomim in sem tudi sam njen komitent - v njej imam vse prihranke - za razliko od nekaterih, ki so v zadnjih dneh napovedovali, da želijo dvigniti prihranke, tega ne bom storil, ker sem s to banko kot komitent zadovoljen,« je poudaril Jašovič.