Izplačila upravičencem jamstvenega sklada niso ogrožena

»Vsi delavci, ki bodo imeli pravnomočno odločbo, bodo ta sredstva tudi prejeli.«

Objavljeno
21. avgust 2012 20.03
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana – Po današnjem poročanju, da bo jamstvenemu skladu konec septembra verjetno zmanjkalo denarja, Aleš Marinček s sklada pojasnjuje, da izplačila upravičencev, ki bodo imeli pravice priznane s pravnomočno odločbo, niso ogrožena.

»Vsi delavci, ki bodo imeli pravnomočno odločbo, bodo ta sredstva tudi prejeli. Tudi če septembra sredstva, ki so nam bila odobrena v začetku leta, ne bi zadoščala, izplačila niso ogrožena, ker bo manjkajoča sredstva zagotovil proračun,« je povedal Marinček.

Tudi vsa pretekla leta je bilo tako, da sredstva, ki so bila odobrena za jamstveni sklad, v začetku leta niso zadoščala in so pošla že po nekaj mesecih, pa vendar izplačila upravičencem niso bila nikoli ogrožena in niti letos ni razloga za paniko, mirijo na skladu. Pri tem je spomnil, da je sklad lani izplačal upravičencem rekordno vsoto, ki je močno presegla znesek, predviden v začetku leta, pa izplačila niso bila nikoli negotova.

Na ministrstvu za delo so danes za STA pojasnili, da bo po ocenah sklada od septembra do decembra letos potrebnih dodatnih 3,2 milijona evrov za izplačilo 1400 upravičencem. Manjkajoča sredstva bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zagotovilo v svojem finančnem načrtu ali pa iz proračunske rezerve ministrstva za finance, so pojasnili. Sklad ima za vloge, ki so že pri njih, še dovolj sredstev, po stečaju gradbenega podjetja Kraški zidar pa ga čakajo izdatki v vrednosti okrog 1,1 milijona evrov.