Predsednika Türk in Alijev za krepitev gospodarskega sodelovanja

Predsednika Slovenije in Azerbajdžana Türk in Alijev sta govorila o priložnostih za nadgradnjo sodelovanja v energetiki, informacijskih tehnologijah in zavarovalništvu.

Objavljeno
09. junij 2011 23.31
Z. R., STA
Z. R., STA
Brdo pri Kranju – Na dvodnevni uradni obisk v Slovenijo je pripotoval azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. Z gostiteljem, slovenskim predsednikom Danilom Türkom, sta se pogovarjala o dvostranskem sodelovanju med državama na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Posebno pozornost sta Türk in Alijev, ki ga spremlja približno 30 gospodarstvenikov, namenila možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom, z nafto in zemeljskim plinom izjemno bogato južnokavkaško državo, temu pa bo namenjen tudi poslovni forum, na katerem bosta danes nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.

Slovenski predsednik je po današnjih pogovorih poudaril, da je največ priložnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja v energetiki, informacijskih tehnologijah in zavarovalništvu, Slovenija pa da pričakuje vlaganja iz Azerbajdžana.

Predsednika sta govorila tudi o nekaterih mednarodnih temah, zlasti o Gorskem Karabahu, enem zamrznjenih konfliktov na območju nekdanje Sovjetske zveze. Aazerbajdžanski voditelj se je sestal tudi s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Jutri se bo srečal s premierom Borutom Pahorjem, pred odhodom pa se bo Alijev odpravil še v Šempas, kjer bo položil cvetje k spomeniku azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu, nato pa se bo v istem kraju udeležil tudi odkritja spominske plošče in odprtja muzeja v njegov spomin.