Sloveniji grozi telekomunikacijska kazen

Sodišče lahko določi 13 tisoč evrov dnevne kazni zaradi zamude z zakonom o elektronskih komunikacijah.

Objavljeno
31. maj 2012 16.35
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Ljubljana – Evropska komisija je danes na sodišču Evropske unije sprožila 11 sodnih sporov zaradi kršitev evropske zakonodaje. Zagrešilo jih je pet držav, med njimi Slovenija, ki v svojo zakonodajo še vedno ni prenesla novega regulatornega okvira na področju telekomunikacij, kar bi morala storiti že pred enim letom.

Že takrat je bilo jasno, da direktorat za informacijsko družbo (zdaj deluje v sklopu ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport) predloga novega zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom) ne bo pripravil pravočasno. Jeseni je direktorat le predstavil osnutek, po preučevanju pripomb pa je končni predlog besedila nedavno šel v medresorsko usklajevanje. Zaradi zamude Sloveniji grozi po 13.063,68 evrov kazni za vsak dan zamude od razsodbe naprej.

Novi regulatorni okvir sicer predvideva možnost menjave operaterja v enem dnevu in menda večjo zaščito osebnih podatkov. Predlog ZEKoma je sicer varuhe zasebnosti razburil s tem, da bi operaterji med podatki o naročnikih hranili tudi številke IP, s katerimi se ti priklapljajo v internet. Zakon naj bi tudi skrajšal najdaljše obdobje vezave, ki ga od naročnikov lahko zahtevajo operaterji. Nacionalni regulatorji pa imajo po novem možnost funkcionalne ločitve prevladujočih operaterjev na infrastrukturni in storitveni del.