Supervizor, zadetek v polno

Že prvi dan je spletna stran za opazovanje nakazil med državo in zasebnimi podjetji doživela 1,2 milijona obiskov.

Objavljeno
27. avgust 2011 20.08
Posodobljeno
28. avgust 2011 06.15
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Spletna aplikacija supervizor, ki jo je ta teden vpeljala komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pod vodstvom Gorana Klemenčiča, je ta teden zasvojila Slovenijo. Že prvi dan je ta javna in uradna spletna stran za opazovanje nakazil med državo in zasebnimi podjetji ter zasebniki doživela 1,2 milijona obiskov.

Prav javnost in preglednost plačil sta lahko najboljša zaščita pred nepotizmom in korupcijo, zato je supervizor zagotovo udarec v polno. Vsa nakazila ministrstev, občin, bolnišnic, šol, vrtcev, fakultet, javnih agencij in drugih javnih organov za blago in storitve od januarja 2003 so zdaj nadvse preprosto, s klikom miške, dosegljiva na naslovu http://supervizor.kpk-rs.si/.

S supervizorjem lahko na primer ugotovimo, katera podjetja, odvetniki, poslovneži itd. mastno služijo, ker so bolj blizu kateri vladi, ministru ali županu, kje posamezna šola naroča malice, kdo je opremljal javne prostore, opravljal računalniške, gradbene in druge storitve itd. Računov za blago in storitve se v Sloveniji nabere vsako leto že za skoraj pet milijard evrov, tako da možnosti in skušnjav za bogatenje – na račun zvez in poznanstev – in oškodovanje javnih blagajn zares ne primanjkuje.

Kot je slišati, supervizorja zaradi njegove originalnosti, enostavnosti za uporabo in transparentnosti hvalijo tudi na tujem, predvsem na Hrvaškem, kjer imajo bogate izkušnje s korupcijo, dobri odzivi prihajajo tudi iz ZDA, Izraela, Indije, Portugalske in drugih držav.