Abanka lani ustvarila za skoraj 67 milijonov čistega dobička

Nadzorniki banke so potrdili dnevni red skupščine, ki bo 16. maja, in za novo članico uprave imenovali Nado Mertik.
Fotografija: Abanka je lani poslovala zelo dobičkonosno in sklestila delež slabih posojil. Foto:Blaz Samec
Odpri galerijo
Abanka je lani poslovala zelo dobičkonosno in sklestila delež slabih posojil. Foto:Blaz Samec

Ljubljana - Abanka, ki je pred privatizacijo, je lani ustvarila 66,7 milijona evrov čistega dobička. V 2018 je nadaljevala z optimizacijo poslovanja, kar se je odrazilo v poenostavitvi in pohitritvi poslovnih procesov ter v stroških poslovanja, ki so bili v letu 2018 za 2,4 odstotka oziroma za 1,8 milijona evrov nižji kot v letu 2017, izhaja iz sporočila, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Nadzorniki so ugotovili še, da so v banki uspešno nadaljevali z zniževanjem deleža nedonosnih kreditov; ta se je v Skupini Abanka v letu 2018 znižal za 5,6 odstotne točke na 4,6 odstotka.

Nadzorni svet, ki ga vodi Marko Garbajs, je ob tem potrdil tudi dnevni red in predloge sklepov za skupščino Abanke ki bo 16. maja, za novo članico uprave pa so imenovali Nado Mertik, ki bo svojo funkcijo nastopila 1. julija 2019 oziroma po pridobitvi licence regulatorja.

Abanka, ki jo vodi Jože Lenič, je sicer tretja največja slovenska banka. Konec 2018 je imela 1010 zaposlenih in bilančno vsoto nekaj čez 3,7 milijarde evrov, s čimer je imela na domačem trgu 9,6-odstotni tržni delež.
 

Komentarji: