Adria Airways brez še enega letala

V prevozniku so pojasnili, da je bilo letalo vrnjeno lastniku.

Objavljeno
23. september 2019 12.18
Posodobljeno
23. september 2019 16.51
Več letal Adrie je na tleh, menda tudi zato, ker letalski prevoznik zanje nima rezervnih delov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Agencija za civilno letalstvo je na zahtevo upnika prizemljila še eno letalo Adrie Airways, potem ko je prejšnji teden že dve.

Izbris iz registra je od agencije zahtevala lizinška družba AeroCentury. Več letal Adrie je na tleh, menda tudi zato, ker letalski prevoznik zanje nima rezervnih delov.

V prevozniku so pojasnili, da je bilo letalo vrnjeno lastniku. Razlog za vrnitev  je optimizacija obstoječe flote družbe glede na predviden urnik letenja v zimski sezoni, so povedali v Adrii.

Medtem avstrijski nizkocenovni prevoznik Lauda, ki je v lasti Ryanaira, vabi pilote Adrie Airways v svoje vrste. »Razumemo, da so za vas in vaše družine zelo težki časi. Lauda vam ponuja takojšnje zaposlitvene priložnosti na Dunaju in Palmi de Mallorci,« je po poročanju portala Ex-Yu Aviation News dejal glavni pilot Laude Chris Grube.


 

Fraport Slovenija se pripravlja na verjetni propad Adrie


Za danes je bil odpovedan let na relacijah Frankfurt–Priština–Frankfurt. V Adrii Airways pravijo, da za zdaj ne nastajajo večje zamude. Pogovori s strateškim partnerjem potekajo zelo intenzivno, prav tako si vodstvo družbe močno prizadeva stabilizirati poslovanje, so pojasnili za STA. »V primeru odpovedi poleta se potnikom trudimo najti čim hitrejšo in najbolj optimalno spremembo poti,« so pojasnili v Adrii, ki ne navaja, s kom se pogovarjajo o morebitnem sodelovanju, da bi jih rešil pred stečajem.

V Fraportu Slovenija, upravljavcu brniškega letališča, so zaradi težav Adrie morali okrepiti klicni center, saj se potniki nanje obračajo bolj kot običajno. V družbi se pripravljajo na verjetni stečaj Adrie. Kako bodo ukrepali, bodo razkrili, če se bo bojazen o propadu Adrie uresničila. Kot so poudarili, spremljajo razmere in se nanje odzivajo.

Zaposleni v Adrii: Želimo leteti še naprej


Zaposleni v Adrii Airways so poslali odprto pismo. Objavljamo ga v celoti.

Za naslovi člankov in novinarskih zgodb o Adrii Airways niso le direktorji, lastniki, investitorji, niso le vlada, ministrstva in agencije. Tu smo tudi mi, zaposleni Adrie Airways.
 
558 nas je, vsak s svojim obrazom, imenom in zgodbo. Na prvo žogo nas povezuje to, da vsi skupaj dnevno zagotavljamo, da naša letala potnike varno pripeljejo do cilja. Nismo le piloti in stevardese, smo tudi operativni center, zemeljske službe, komerciala, klicni centri, podporne službe. 558. Vsak od nas je ključen člen v tej verigi odgovornosti in zaupanja in nihče ni sam sebi namen. 558.
 
Vendar pa Adria Airways za nas še zdaleč ni le naša služba, ni le neotipljivo podjetje z naslovnic časopisov, ni le modro zeleno obarvana blagovna znamka. Naša življenja, kot tudi življenja naših družin, so z Adrio Airways za vedno prepletena. Za marsikoga je Adria Airways tretji zakonec v družini. Je prijatelj, ki te bodri, da ne odnehaš. Je starš, za katerega želiš, da je ponosen nate. Je siten otrok, ki te cuka za rokav ob najbolj neprimernem času. Je partner, s katerim sklepaš kompromise. To je Adria Airways. Je klic na nedeljsko dopoldne »Lahko prideš letet? Potrebujemo te!«. Je elektronsko sporočilo na prost dan »Lahko pomagaš? Nujno je!«. So dolge ure v pisarnah, za telefoni in računalniki, v operativnih centrih, na letalih in letališčih, takrat, ko je vse prav in še bolj takrat, ko gre vse narobe. Adria Airways ni le del naših življenj, ampak je del nas samih. Z njo in z vsemi nami so za vedno prepletene naše zgodbe, solze in smeh. Pripadnost, ki jo zaposleni izkazujemo podjetju, je edinstvena. Skorajda oprijemljiva.
 
Delovati v trenutni situaciji in javnosti, za katero se zdi, da komaj čaka, da del nas umre, je težko. Vsem nam je zelo težko. Znašli smo se sredi bitke, v katero nismo šli sami. Hvaležni  smo, da nas v teh časih bodrijo mnoge, premnoge besede sodelavcev, družin, prijateljev, partnerjev, konkurentov, doma in iz tujine: »Ne dajte se!«, »Mislimo na vas!«. Zato tudi v teh najtežjih časih še vedno s ponosom oblečemo uniformo, nadenemo krilca, vstopimo na letala in v pisarne in po najboljših močeh opravimo svoje delo. Ker kot smo si v Adrii Airways sami zapisali v naš operativni priročnik: »Ni važno kdo ima prav, ampak kaj je prav!«. Ker smo Adria Airways. Ker smo ponosni, da smo Adria Airways. Na našo tradicijo, na naše znanje, na našo strokovnost, na naše vrednote, ter na pomen, ki ga ima Adria Airways za naša življenja.
 
Adrio Airways lahko teptajo, ji kljuvajo oči, lomijo kosti, mečejo sol na rane. Pod vsemi ranami, podplutbami in zlomi smo tu še vedno mi, vsaka njena celica, žila, tkivo, organ. Ter ne eno, ampak 558 src. In srce, ki bije, ni nikoli zares mrtvo.
 
Naše sporočilo je le eno: Želimo leteti še naprej.
 
Ponosni smo, da smo Adria Airways!
 
Svet delavcev in zaposleni v Adria Airways