Adria Airways tudi danes z odpovedmi in zamudami letov

Na razplet čaka tudi predsednik vlade Marjan Šarec. »Zdaj vsi čakamo, kaj se bo zgodilo,« je dejal.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen

Potniki letalskega prevoznika Adria Airways, ki je pred dnevi ostal brez dela flote, se morajo tudi danes sprijazniti z zamudami in celo odpovedmi letov. Dopoldne je Adria na poznejši čas prestavila skoraj vse napovedane lete, številne zamude je pričakovati tudi do večera, medtem ko sta popoldanska leta v Zürich in nazaj odpovedana.

Letalo, ki bi moralo z brniškega letališča proti Bruslju vzleteti ob 6.55, je imelo 1,5-urno zamudo, let v Amsterdam so z 8. ure prestavili na 11. uro. Prav tako so zamaknili večino drugih dopoldanskih letov, med njimi iz Ljubljane v Frankfurt, Prištino, Tirano in München.


 

Popoln kaos


Adriino letalo z Dunaja, ki bi moralo na letališču Jožeta Pučnika pristati ob 11.25, zdaj pričakujejo ob 15.05, za ob 11. uri napovedani odhod iz Pariza pa je slovenski letalski prevoznik preložil na 12.05. Letalo, ki bi moralo ob 13.15 iz Ljubljane poleteti proti Zürichu, je medtem ostalo na tleh, prav tako je Adria odpovedala let iz Züricha v Ljubljano, napovedan ob 15.05.
Pri Adrii Airways napovedujejo zamude tudi za veliko večino današnjih popoldanskih letov, kot tudi nekatere v nedeljo. Pojasnil za zamude družba na svojih spletih straneh ni objavila.

Številne zamude se vrstijo že od četrtka, ko je Adria ostala brez dela flote, potem ko ji je družba, pri kateri najema letala, odpovedala najem dveh letal, agencija za civilno letalstvo pa prepovedala letenje z njima. V vodstvu družbe pravijo, da intenzivno iščejo rešitve, medtem ko se ministrstvo za infrastrukturo pripravlja na morebiten stečaj.
 

Iščejo rešitve


Da na ministrstvu iščejo rešitve, je danes ob robu volilnega kongresa SMC potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. »Ne komentiram drugega kot to, da gre za zasebno podjetje, ter da bo morala vlada, če podjetje ne bo šlo v pravo smer, najti rešitve, ki so jih začeli pripravljati na ministrstvu za infrastrukturo,« je odvrnil na prošnjo za komentar dogajanja v Adrii.

Ob tem je spomnil, da smo kot država odgovorni, da zagotovimo komunikacijo Slovenije s svetom tudi po letalskih poteh. »In tu bo treba najti alternativne rešitve in pri njih tudi sodelovati,« je dodal, hkrati pa predlagal, naj se najprej počaka na razplet dogodkov.

Na razplet čaka tudi predsednik vlade Marjan Šarec. »Zdaj vsi čakamo, kaj se bo zgodilo,« je dejal in ocenil, da je bila Adria Airways leta 2016 prodana »ne najboljšemu lastniku oz. slabemu lastniku«. A država v tem primeru nima vzvodov. »Bilo je nekaj pričakovanj s strani lastnikov, da bo država spet vstopila z neko pomočjo, vendar vsi vemo, da bi bilo to metanje denarja stran in zdaj vsi čakamo, kaj bo,« je še povedal.

Komentarji: