Adria Airways za več kot deset milijonov povečala osnovni kapital

Denarni vložek naj bi prispeval k nadaljnjemu uspešnemu razvoju slovenskega letalskega prevoznika.
Fotografija: »Naši načrti s slovenskim letalskim prevoznikom so dolgoročni,« je pojasnil prvi mož Adrie Kowarsch. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
»Naši načrti s slovenskim letalskim prevoznikom so dolgoročni,« je pojasnil prvi mož Adrie Kowarsch. FOTO: Jure Eržen/Delo

Družba Adria Airways je v sporočilu za javnost pojasnila, da bo s pomočjo nemškega sklada 4K Invest povečala osnovni kapital v podjetju. Dokapitalizacija družbe v višini deset milijonov evrov bo prispevala k nadaljnjemu razvoju slovenskega letalskega prevoznika, ki je od leta 2016 v lasti nemškega sklada. 

»Naši načrti s slovenskim letalskim prevoznikom so dolgoročni, želimo si, da podjetje raste in se razvija v prihodnje. V družbi vidimo ogromen potencial; naša prioritetna naloga je, da stabiliziramo naše operacije in si povrnemo zaupanje naših potnikov. Pred nami je veliko trdega dela, a smo prepričani, da nam bo uspelo,« je pri tem izjavil generalni direktor Adrie Holger Kowarsch.



Kot so sporočili v obvestilu za javnost, je Adria od leta 2016 skoraj podvojila število letal v floti, zaposlila skoraj 200 novih uslužbencev ter razširila mrežo poletov. »Tako smo postali eden močnejših regionalnih letalskih prevoznikov na področju izvajanja storitev ACMI (zakup letala s posadko),« so še zapisali.

Kot smo prejšnji teden pisali, se potniki Adrie Air­ways že nekaj mesecev pritožujejo zaradi odpovedi, zamud in združevanja letov po Evropi. O poglavitnih težavah, s katerimi se letalski prevoznik spopada, je v intervjuju za Delo spregovoril prvi mož Adrie. V Adrii so že takrat  opozorili, da finančno stanje ne vpliva in ni razlog za zamude ali odpovedi letov



Kljub temu bo slovenski letalski prevoznik letos posloval z izgubo. Kot je Kowarsch pojasnil za Delo, je poglavitni vzrok za to strma rast cen goriv. Te so že lani prispevale 4,4 milijona evrov k lanskim 5,4 milijona evrov čiste izgube. Med dodatnimi letošnji stroški, ki bremenijo prevoznika, pa je tudi več sto tisoč evrov izplačil odškodnin, ki so jih v Adrii izplačali potnikom.

Agencija za civilno letalstvo je Adrii Airways sicer naložila, da mora do konca letošnjega leta predložiti dokazilo o prilivu sredstev iz dokapitalizacije ali drugega naslova, saj bi drugače lahko ostala brez licence za letenje.

Preberite še:

Komentarji: