Adria Airways je ostala brez dodatnih letal

Adria Airways je začasno prekinila letenje, razen v Frankfurt
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Flota Adrie Airways se zmanjšuje. Ameriška lizinška družba AeroCentury je odpovedala pogodbo za dve letali, eno letalo ji je Adria vrnila že v petek, pogodbo bodo odpovedali tudi za četrto, če do petka ne poravna dolgove.

Potem ko je Trident Aviation prejšnji teden odpovedal najem dveh letal, svoja letala CRJ 900 od Adrie zahteva tudi ameriška družba AeroCentury: »Po mesecih tesnega sodelovanja z Adrio Airways« so v ponedeljek sporočili letalskemu prevozniku, da s takojšnjim delovanjem prekinjamo pogodbo za najem dveh letal CRJ 900, ker družba ni plačala svojih dolgov. Če Adria ne bo poravnala dolgov do petka, bodo odpovedali še najemno pogodbo za četrto od letal. »Omenjena tri letala nameravamo kar se da hitro prevzeti nazaj v svojo last in jih pripraviti za nadaljnjo oddajo ali prodajo,« so dodali.
 

Prekinitev letov


Potem ko je Adria Airways prekinila lete, razen v Frankfurt, za danes in jutri, nas je zanimalo, kako bo v četrtek. V letalskem prevozniku pravijo, da je to odvisno predvsem od pogovorov s potencialnim investitorjem, potrebujejo tudi denar za izvajanje dnevnih operacij in izplačilo zadnje četrtine zapadle plače.



Nekaj pred polnočjo je družba Adria Airways obvestila, da začasno v torek, 24. septembra, in sredo, 25. septembra, prekinja izvajanje vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze (Ljubljana, Priština, Tirana).

Adria Airways potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh, svetuje, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let, in če je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice, so zapisali v sporočilu za javnost. 



FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

 
»Odločitev o začasni prekinitvi letalskih operacij je posledica trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije. Družba intenzivno išče rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways ponovno poleti in da bo prekinitev samo začasna.« Dodali so, da v družbi situacijo globoko obžalujejo in se svojim potnikom in poslovnim partnerjem opravičujejo. 

Takšno je na brniškem letališču to jutro. FOTO: Boštjan Videmšek
Takšno je na brniškem letališču to jutro. FOTO: Boštjan Videmšek


Potnikom še svetujejo, naj na njihovi spletni strani spremljajo tekoča obvestila. 

Na Letališču Jožeta Pučnika je več sto ljudi, ki iščejo odgovore in rešitev za zagato, v kateri so se znašli zaradi odpovedanih letov, je z Brnika sporočil naš novinar Boštjan Videmšek. Kot da bi jim solili rano, jim na letališču sporočajo: »Potnike Adrie obveščamo, da bo ob 8. uri organiziran prevoz do glavne železniške postaje v Ljubljani.« V dodatni objavi so dodali, da bo prevoz brezplačen.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


V Fraportu Slovenija potnikom svetujejo, naj sledijo navodilom letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, tako kot v ponedeljek tudi danes na letališču delujeta okrepljen klicni center in okrepljena služba potniških storitev prevoznikov. Potnikom so organizirali avtobusni prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča.

Dokler ne bodo imeli jasnih informacij, kaj bo z Adrio, ki je začasno prekinila letenje, a še naprej išče rešitve, v Fraportu Slovenija ne bodo odgovarjali na konkretna vprašanja o morebitnem prometu na letališču brez Adrie Airways.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

 

Agencije bodo nadomestile lete


Matej Knaus, direktor turistične agencije Palma in Združenja turističnih agencij Slovenije apelira, naj prevlada zdrav razum in premislek, kaj država izgubi z izgubo domicilnega prevoznika.

Palma bo danes svoje potnike odpeljala na počitnice v Antalyjo in naprej na Ciper s turškim prevoznikom Tailwind Airlines, ki leti s petimi boeingi B 737-400. Prav tako se bodo iz Antalyje in Krfa vrnili vsi njihovi dopustniki, morda z nekaj zamude. Tudi jutri, v sredo, ko bodo letala Adrie Airways za sedaj začasno prizemljena, bodo v Palmi nadomestili vse njene lete ter odpeljali in pripeljali vse svoje potnike.
 

Ultimat državi


Adria je vse lete odpovedala, potem ko se je v ponedeljek ob 9. uri zvečer iztekel ultimat vladi, naj ji zagotovi štiri milijone evrov posojila, sicer da bodo ustavili vse letalske operacije. Država denarja ni zagotovila, saj za to ni pravnih podlag. Adria je na gluha ušesa z željo po pomoči naletela tudi na Slovenskem državnem holdingu, DUTB in SID banki.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

 

Likvidnostne težave


Družba se sooča z velikimi likvidnostnimi težavami, po nekaterih neuradnih informacijah so poslovne obveznosti velike menda kar 70 milijonov evrov. Zaradi neplačevanja obveznosti so že ostali brez dela flote; dve letali jim je lastnik prizemljil, za eno pravijo v Adrii, da so ga vrnili, ker ga v zimski sezoni ne bodo potrebovali. Težavo imajo tudi z izplačevanjem plač; vodstvo Adrie je za ponedeljek obljubilo zaposlenim poplačilo zadnje četrtine zapadle plače.

Preberite še:

Komentarji: