Adria je dostavila letno poročilo, agencija ga preučuje

Javna agencija za civilno letalstvo je v torek zvečer, torej tik pred iztekom roka, prejela letno poročilo letalskega prevoznika Adria Airways.
Fotografija: Adria Airways je pet pred dvanajsto oddala letno poročilo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Adria Airways je pet pred dvanajsto oddala letno poročilo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Javna agencija za civilno letalstvo je v torek zvečer, torej tik pred iztekom roka, prejela letno poročilo letalskega prevoznika Adria Airways, so nam sporočili iz agencije.

V prihodnjih dneh bomo prejeto poročilo preučili in ukrepali skladno s svojimi pooblastili, so dodali na agenciji.

Ta bo zdaj ocenila finančno sposobnost Adrie Airways. Poročilo je po navedbah časnika Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot deset milijonov evrov negativnega kapitala. Če agencija ni več prepričana, da lahko prevoznik izpolni svoje obveznosti v 12 mesecih, lahko licenco začasno odvzame ali prekliče. Do finančne sanacije prevoznika pa lahko izda tudi začasno licenco, veljavno eno leto, vendar le pod pogojem, da varnost ni ogrožena in da obstajajo realne možnosti za zadovoljivo finančno sanacijo, še določa evropska uredba o skupnih pravilih za opravljanje zračnih prevozov.

Odvzem licence pomeni, da letala prevoznika ostanejo prizemljena.



Na letno poročilo in revizijsko dokumentacijo pa še čaka agencija za javni nadzor nad revidiranjem. Ta bo zaradi prijave agencije za civilno letalstvo presodila kakovost dela pooblaščenega revizorja, družbe PWC. Agencija je od revizorja zahtevala, naj jim dokumentacijo dostavi, ko bo revizija končana. Na agenciji ne pričakujejo zapletov, da dokumentacije ne bi dobili, in bodo ta primer prioritetno pregledali, je dejala direktorica agencije Mojca Majič.

Komentarji: