Afera goveje meso: Oglasil se je Dejan Židan

Je mesa iz poljske klavnice več, kot je sprva kazalo?

Objavljeno
06. februar 2019 13.01
Posodobljeno
06. februar 2019 15.28
Dejan Židan, nekdanji predsednik uprave Panvite verjame, da ima Slovenija kontrolne mehanizme.
Anja Vučkič, Sobotainfo
Anja Vučkič, Sobotainfo
Murska Sobota – Afera o spornem poljskem mesu iz klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo, dobiva nove razsežnosti. V Sloveniji je namreč domnevno veliko več mesa iz Poljske, kot je sprva kazalo, prvič od izbruha afere pa se je oglasil dolgoletni kmetijski minister, zdaj predsednik državnega zbora.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je namreč konec januarja identificirala pošiljko zamrznjenega mesa, ki je že septembra lani prispela v slovenski skladiščno-zamrzovalni obrat. Šestnajst palet mesa v skupni teži 15 ton je v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni, je prvi poročal Planet TV.

V Panviti pojasnjujejo, da so zaradi sezonskih nihanj manjši del surovin občasno primorani uvoziti, vendar zagotavljajo, da pri njih ni mesa iz sporne poljske klavnice. »V Panviti smo inšpekciji dostavili vso potrebno dokumentacijo do ravni ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne poljske klavnice. Omenjena klavnica tudi sicer nikoli ni bila med našimi dobavitelji.«

A na upravi za varno hrano trdijo drugače. Meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj, je zapisno v poročilu UVHVVR v zvezi s spornim govejim mesom iz Poljske, ki je bilo na njihovi spletni strani objavljeno že prejšnji petek. Na upravi za varno hrano poudarjajo, da so pošiljko tega mesa v celoti zadržali zaradi suma, da je kemično neskladna, ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ. Sum je sicer bil postavljen zaradi netransparentnosti sporočil in prepočasnega odziva poljskih pristojnih organov. Vzorci zadržanega mesa so bili prejšnji petek poslani v laboratorij za kemične preiskave, rezultate preiskav pa še čakajo.

S Panvite so nam sicer sporočili, da zamrznjenega mesa iz omenjene dostave niso uporabili. Obenem pa zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visokokakovostni in popolnoma varni za uživanje, saj da se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov držijo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev.

Na afero okrog spornega poljskega mesa se je odzval tudi nekdanji predsednik uprave Panvita in predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki pravi, da z zaskrbljenostjo spremlja dogodke v zvezi s poljskim mesom v Evropi. »Verjamem, da imamo v Sloveniji vse potrebne kontrolne mehanizme, da se takšne zlorabe ne bi mogle dogajati. Kljub temu pa pozivam pristojno ministrstvo, da te mehanizme še okrepi, saj se bomo v prihodnosti verjetno še kdaj srečali s podobnimi primeri v Evropi.«

 

Panvita: Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice Elkopol


»V preteklih dneh so se v medijih pojavile nepopolne in tudi netočne informacije v povezavi z inšpekcijskim pregledom govejega mesa v družbi Panvita,« so v sporočilu za javnost zapisali v tem gornjeradgonskem podjetju. »V Panviti nimamo mesa iz sporne poljske klavnice Elkopol. Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico. 
 
V Panviti imamo vse potrebne dokumente, ki vključujejo sledljivost mesa do nivoja ušesne številke živali in dokazujejo, da meso ne prihaja iz sporne poljske klavnice. Prav tako imamo analizne izvide dobavitelja, ki dokazujejo, da je meso, ki je shranjeno v našem skladišču, neoporečno. Kljub temu se meso nahaja v karanteni in ga nismo uporabili popolnoma nič. Uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujemo predvidoma v naslednjem tednu.«