Agraria odstopila od nakupa Vinakopra

Istrabenz: Bo Luka Koper uveljavila predkupno pravico ali bo raje prodala svoj delež?
Fotografija: Klet, pisarne in trgovina Vinakopra v Kopru. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Klet, pisarne in trgovina Vinakopra v Kopru. Foto Boris Šuligoj

Koper – Koprska kmetijska zadruga Agraria ni oddala ponudbe za nakup polovičnega deleža Adriafina (torej 38,9-odstotnega deleža Vinakopra), ki ga prodaja finančni holding Istrabenz. Odstop od nakupa je več kot presenetljiv, saj je Agraria še pred enim tednom na ves glas razglašala, da mora izpolniti zahteve svojih članov, naj ostane Vinakoper v lasti domačinov. Presenetljiv toliko bolj, ker so tak nakup politično in odločno podprli tudi župani istrskih občin.

Direktor Agrarie Koper Robert Fakin je pojasnil: »Ponudbe za nakup Istrabenzovega 50-odstotnega deleža Adriafina nismo oddali iz objektivnih razlogov. Ob pregledu razpisne dokumentacije smo ugotovili, da je v njej preveč nejasnih elementov in da bi posel za nas pomenil tveganje. Razpis za prodajalca ne vsebuje nobenih zavezujočih elementov, za kupca pa vse. Lahko bi se zgodilo, da bi bili s ponudbo uspešni in bi dejanski lastniki postali šele veliko kasneje, ne vemo, kdaj. Zato smo se istrskim županom zahvalili za podporo.« Ostajamo 21-odstotni lastniki, morda se bomo za nakup odločili ob drugi priložnosti. Imamo tudi občutek, da obstaja zelo velik interes za nakup tega deleža,« je še dejal Fakin, ki je zanikal, da bi bilo pomanjkanje investicijskega kapitala vzrok za njihov odstop. Razkril je tudi, da so poleg odobrenega posojila imeli tudi skritega partnerja, slovenskega vinarja, s katerim bi lažje izpeljali posel, če bi bilo treba.
 

Klet Brda ni videla ovir


Drugi primorski potencialni kupec, Klet Brda, pa je ponudbo oddal. Tako nam je potrdil direktor trženja Andrej Valentinčič: »V razpisni dokumentaciji nismo videli nič takega, da bi bilo to za nas ovira. Mi nakup Adriafina obravnavamo kot strateško naložbo. Zavedamo pa se, da je družba statutarno precej zaprta. Zato upamo, da bomo z Agrario naprej gradili zgodbo. Menili smo, da bi drugo (luško) polovico Adriafina kupili skupaj z Agrario. Seveda pa lahko DUTB prekliče prodajo, kot so jo pri prodaji Istrabenzovih hotelov. Če so med kupci špekulanti, bi v tem primeru morali poseči državni lastniki. V Sloveniji imamo dovolj slabih izkušenj prav na področju kmetijstva, prehrane in tudi vinogradništva.« Valentinčič ni hotel razkriti, koliko je ponudila Klet Brda. Razpis obljublja, da bo prodajalec v osmih dneh pozval ponudnike k izboljšanju ponudb. Po naših ocenah je Istrabenzov delež Adriafina vreden najmanj štiri milijone evrov.

V Istrabenzu nam niso hoteli razkriti, koliko ponudb so prejeli. Koprskega župana Aleša Bržana smo vprašali, kako komentira, da je Agraria slabo proučila razpisno dokumentacijo in sprožila tako glasno agitacijo štirih županov za ohranitev istrske »zlatnine«, vendar nam logičnih razlogov za odstop Agrarie ni mogel povedati. Neuradno je izvedel le, da naj bi razpisna dokumentacija ponudnike obvezovala, da morajo poleg Istrabenzovega deleža kupiti tudi luški delež Adriafina. To pa bi bilo lahko za marsikaterega ponudnika preveliko finančno breme.

V Luki Koper je članica uprave za finance Irma Gubanec povedala, da je Luka Koper ovrednotila luško naložbo v Adriafin in se bo lahko o tem, ali bo uveljavila predkupno pavico, odločila, ko bo prejela Istrabenzovo ponudbo.

Preberite še:

Komentarji: