Aleš Hauc obsojen žaljive obdolžitve

Sodni spor je, kot kaže, pomemben tudi v luči razčiščevanja zgodbe, kako je NKBM urejala področje pranja denarja.

Objavljeno
05. februar 2019 09.06
Posodobljeno
05. februar 2019 10.00
Aleš Hauc je dejal, da ne komentira, ker gre za zasebno tožbo. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega predsednika uprave NKBM Aleša Hauca spoznalo za krivega žaljive obdolžitve Vesne Rožanc, nekdanje pooblaščenke za preprečevanje pranja denarja v NKBM. Sodišče mu je dosodilo enotno pogojno kazen pet mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Vesna Rožanc je leta 2017 v medijih, tudi v Delu, upravo pod vodstvom Aleša Hauca obtožila, da ni ukrepala glede njenih poročil o pranju denarja v NKBM in da enega poročila kljub zahtevi ni predložila Banki Slovenije. Aleš Hauc se je v Delu odzval v Pismih bralcev in na portalu Siol z zahtevkom za objavo popravka oziroma prikaza nasprotnih dejstev. V teh objavah je zapisal vsebino, ki lahko škoduje njeni časti ali dobremu imenu, je zapisalo sodišče.

Sodni spor je, kot kaže, pomemben tudi v luči razčiščevanja zgodbe, kako je NKBM urejala področje pranja denarja. Po besedah Simone Preininger, odvetnice Vesne Rožanc, je sodnik dejal, da je dokazni postopek pokazal, da je bil Hauc seznanjen s poročilom pooblaščenke za zadnji kvartal 2013 in prvi kvartal 2014. V pismu, ki je bilo objavljeno, je trdil, da se ne spomni, ali je obstajalo, in da je informacija o domnevnem pranju denarja v novogoriški podružnici zanj bila novost, ko je bil v zvezi s tem zaslišan na preiskovalni komisiji v državnem zboru. Iz zapisnika tretje seje kolegija uprave z dne 12. februarja 2013, ki jo je vodil Aleš Hauc – ta zapisnik je bil v dokazne namene prebran v predmetnem kazenskem postopku proti g. Haucu –, je razvidno, da je gospa Rožanc izpostavila, da bo morala komerciala od strank pridobivati izjave o izvoru sredstev nad 50.000 evrov. Vendar je bilo takrat odločeno, da dokler Banka Slovenije tega ne bo z odredbo predpisala, tega v NKBM ne bodo izvajali, ker takšne izjave škodijo komercialnim aktivnostim banke, je povzela Simona Preininger.

Aleš Hauc je dejal, da ne komentira, ker gre za zasebno tožbo.