ZDA in Nemčija v rekordni recesiji, podatki za EU danes

Posledice pandemije so v drugem četrtletju rekordno prizadele največja razvita svetovna gospodarstva, Surs bo podatke za Slovenijo objavil čez mesec dni.
Fotografija: Ameriško gospodarstvo je doživelo daleč najhujši padec po drugi svetovni vojni, vse odkar se spremljajo četrtletni podatki o rasti. FOTO: Johannes Eisele/AFP
Odpri galerijo
Ameriško gospodarstvo je doživelo daleč najhujši padec po drugi svetovni vojni, vse odkar se spremljajo četrtletni podatki o rasti. FOTO: Johannes Eisele/AFP

Ljubljana – Ameriški BDP je bil v drugem četrtletju zaradi posledic pandemije za 9,5 odstotka nižji kot v istem obdobju lani, če pa bi četrtletni upad razširili na letno raven, bi znašal rekordnih 32,9 odstotka, kar je daleč največje četrtletno skrčenje po drugi svetovni vojni, izhaja iz sporočila ameriške administracije. To je več kot trikrat več od doslej zabeleženega desetodstotnega padca v enem od četrtletij v letu 1958.

Rekorden gospodarski zastoj in zelo šibki obeti za okrevanje bodo povečali pritiske na Belo hišo in kongres, da dosežeta dogovor o novem paketu pomoči, ugotavljajo ameriški analitiki. Trgi so se na nove podatke odzvali s padcem delniških tečajev, znižale so se vrednosti vseh delniških indeksov, pocenila se je tudi nafta.


Ameriški potrošniki zaradi virusa pritisnili na zavoro


Tako veliko zmanjšanje BDP je predvsem posledica ravnanja ameriških potrošnikov, ki so med pandemijo, od začetka aprila do konca junija, svojo porabo zmanjšali za kar 34,6 odstotka. Časovno gre večina padca na račun dogajanja v aprilu, ko je gospodarstvo pristalo na tleh po množičnem zaprtju tovarn, restavracij in lokalov. Razmere so se nekoliko popravile v maju, potem pa je sledilo ponovno zaprtje zaradi še ene množične širitve epidemije.

S tem so poslabšani tudi obeti za hitrejše gospodarsko okrevanje v tretjem četrtletju, ki je v teku. Optimizma ne vzbuja tudi dejstvo, da je tudi zadnji teden za pomoč za brezposelne zaprosilo več kot 1,4 milijona novih prosilcev, s čimer je skupno število brezposelnih Američanov že krepko preseglo 50 milijonov.

Ameriška vlada je pri tem rahlo navzdol, z 2,3 na 2,2 odstotka popravila tudi statistične podatke o lanski gospodarski rasti.

Ameriška centralna banka Federal Reserve je včeraj znova poudarila, da bo trenutno pešajoče gospodarstvo podprla z vsemi razpoložljivimi ukrepi, trenutno rekordno nizke ključne obrestne mere pa bo še vsaj dve leti zadržala na tej ravni.


Recesija stoletja v Nemčiji?


Slabe novice prihajajo tudi iz drugih držav. Ameriška južna soseda Mehika, druga največja latinskoameriška ekonomija, v drugem četrtletju zaznava 17-odstotni padec BDP. Nemški BDP se je med začetkom aprila in koncem junija medletno skrčil za 10,1 odstotka, medtem ko je bil v prvem četrtletju po revidiranih podatkih manjši za dva odstotka, je sporočil nemški statistični urad Destatis.

Omenjeni padec je bil največji po letu 1970, kar objavljajo četrtletne napovedi, presegel pa je tudi prejšnje napovedi, da bo padec le devetodstoten. Ključni vzroki so zmanjšanje zasebne porabe, naložb in izvoza, nemški ekonomisti pa trenutno dogajanje že opisujejo kot »recesijo stoletja« in napovedujejo, da bo trajalo kar nekaj časa, da se bo nemško gospodarstvo dvignilo na predkrizno raven. Upanje, da se bodo krizne razmere v tretjem četrtletju vendarle izboljšale in prešle v okrevanje, nakazujejo številke o zaposlovanju: julija se je število brezposelnih celo zmanjšalo, Nemčija pa ima trenutno eno najnižjih stopenj brezposelnosti v Evropi.

Kar zadeva podatke o gibanju BDP v EU-27, ki bodo objavljeni danes, glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc pričakuje »medletni padec BDP v višini 14 odstotkov, in sicer zaradi večjih padcev v Španiji, Italiji in Franciji. Padec v Nemčiji je nižji kot v drugih večjih članicah predvsem zaradi strukture gospodarstva, ki je bolj proizvodno naravnano kot predhodno naštete države. Padci gospodarske aktivnosti bi bili v vseh državah večji (bližje –18 odstotkom), če države v tem obdobju ne bi močno povečale svojega trošenja oziroma zadolževanja, in sicer predvsem zaradi sprejetja ukrepov, ki so bili namenjeni ohranjanju zaposlenosti v evropskem gospodarstvu.«

Zaradi narave epidemije, ki sama po sebi omejuje predvsem storitven sektor, bo po njegovem prizadetost mediteranskih gospodarstev ostala visoka, medtem ko jo bodo proizvodna gospodarstva v srednji Evropi bolje odnesla.


Surs pa o Sloveniji konec avgusta


Medtem ko so marsikje že objavili številke o gibanju BDP v drugem četrtletju, bo naš državni statistični urad (Surs) podatke za Slovenijo v skladu s svojim letnim koledarjem objavil šele konec avgusta. Takrat bo tudi znano, kakšna je bila rast v letošnjem prvem polletju in kateri od napovedanih scenarijev gibanja BDP je bolj verjeten.

A dejstvo, da je bila rast v naši najpomembnejši gospodarski partnerici Nemčiji nižja od pričakovanj, bo zagotovo imelo posledice tudi na dogajanja in napovedi pri nas. Spomnimo, Umar je za letos napovedal 7,6-odstotni upad BDP, Banka Slovenije pa je predvidela osnovni scenarij s 6,5- in ostrejši scenarij s približno desetodstotnim padcem BDP.

Komentarji: