Aretirani Carlos Ghosn ne bo več vodil niti Renaulta

Francoski finančni minister je po razkritju škandala pozval k imenovanju začasnega vodstva avtomobilskega giganta.
Fotografija: Carlos Ghosn ne bo več vsemogočni šef Renaulta. FOTO: Christophe Ena/AP
Odpri galerijo
Carlos Ghosn ne bo več vsemogočni šef Renaulta. FOTO: Christophe Ena/AP

Ljubljana – »Carlos Ghosn ni več v položaju, ko bi lahko še naprej vodil Renault,« je dan po japonski aretaciji vsemogočnega šefa Renaulta, Nissana in Mitubishija pribil francoski finančni minister Bruno Lemaire. Francoska država je 15-odstotna lastnica Renaulta, ta pa ima 43-odstotni delež v Nissanu.

Lemaire je pri tem pozval Renaultov izvršni odbor, da se v kratkem sestane in določi začasno vodstvo avtomobilskega giganta. Minister je še povedal, da francoske pristojne službe niso našle nepravilnosti pri Ghosnovih davčnih zadevah v Franciji.

V Nissanu so včeraj uradno potrdili, da je njihov predsednik Ghosn, ki hkrati tudi vodi partnerstvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem in je ob tem še glavni izvršni direktor Renaulta, več let utajeval svoje prihodke in ponarejal poročila o svoji plači ter se osebno okoriščal s sredstvi Nissana.

To je pokazala notranja preiskava. Iz koncerna so sporočili, da ga bodo odpustili, formalno bodo o tem odločali v četrtek. Preiskavo so prepustili tokijskemu tožilstvu in po zaslišanju je bil Ghosn pridržan.

Komentarji: